Hortipoint Tuin voor Vincent krijgt tweede leven

  Tuin voor Vincent krijgt tweede leven

  0

  De tuin die Sylvia Vergouwen in 2015 ontwierp voor het festival ’Een tuin voor Vincent’, heeft in Sprundel een tweede leven gekregen. De tuin werd op 13 oktober door een wethouder van gemeente Rucphen geopend.

  Tuinontwerper Sylvia Vergouwen onthult samen met wethouder René Lazeroms het kunstwerk in de tuin. Dit is ontworpen door kunstenaar Jos van Laerhoven.

  Sylvia Vergouwen ontwierp de tuin oorspronkelijk voor het jaarlijkse tuinenfestival in De Tuinen van Appeltern. In 2015 en 2016 was haar tuin ’Het Levenspad’ daar te zien. De tuin kwam destijds tot stand in samenwerking met Merijn Schrauwen van hoveniersbedrijf Mijn Tuin en Jos van Laerhoven van JvL Eco Design. Aan het verplaatsen van de tuin naar Sprundel hebben zij eveneens meegewerkt.

  „Gemeente Rucphen is niet onbekend met Vincent van Gogh. De kunstenaar is in onze eigen regio geboren, hij heeft zijn jeugd hier doorgebracht en schilderde veel van onze omgeving”, zegt wethouder René Lazeroms. „Het leek ons erg leuk om de tuin te verplaatsen naar onze eigen omgeving. In Sprundel hadden we een geschikte locatie beschikbaar voor de tuin.’’

  Het levenspad van Vincent
  De tuin staat in het teken van het leven van Vincent van Gogh. „Een spiraalvormig pad leidt bezoekers de tuin in. Dit pad symboliseert de zoektocht van Vincent van Gogh naar zijn roeping, de liefde en de waarheid’’, zegt Vergouwen. In de tuin zijn vier tijdsvakken uit het leven van Van Gogh terug te zien. Zijn jeugd, de Brabantse periode, zijn periode in Arles en zijn laatste jaar in Auvers-sur-Oise komen terug in de tuin. „De beplanting bij de tijdvakken past bij het leven van Vincent. Bij elk tijdvak staat een boom. Zo staat er in de Brabantse periode een eik als symbool voor de kracht van zijn jeugdige leven’’, aldus Vergouwen.

  Het Levenspad in Sprundel.

  De Sterrennacht
  Een pad met kinderkoppen doorkruist het levenspad en leidt de bezoeker rechtstreeks naar de kern waar een glaskunstwerk is geplaatst. Dit kunstwerk van Jos van Laerhoven is geïnspireerd op de typische schilderstijl van Van Gogh en dan in het bijzonder op het schilderij De Sterrennacht.

  Bij de tuin is een bankje geplaatst, zo is het ook een rustpunt in het dorp. Vanwege het thema wordt de tuin opgenomen in de Van Gogh-route in Brabant. Een informatiebord geeft uitleg over de tuin. In 2015 wijdde Tuin en Landschap een speciaal themanummer aan het tuinenfestival. Hierin verscheen ook een uitgebreid artikel over de tuin van Sylvia Vergouwen.

  Ontwerptekening Het Levenspad - Een tuin voor Vincent
  Op het informatiebord staat onder meer deze ontwerptekening afgedrukt.
  Miranda Vrolijk
  Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

  Reageer op dit artikel

  avatar