Hortipoint UWV: Hovenier en boomverzorger behoren tot krapteberoepen

  UWV: Hovenier en boomverzorger behoren tot krapteberoepen

  1

  Hovenier en boomverzorger behoren tot krapteberoepen die moeilijk vervulbaar zijn. Dat blijkt uit het overzicht van moeilijk vervulbare vacatures dat het UWV dinsdag heeft gepubliceerd.

  Door de gunstige economie stijgt de vraag naar hovenierswerk. De oplevering van nieuwbouwwoningen zorgt doorgaans voor extra opdrachten voor hoveniers. Daarnaast is er steeds meer aandacht voor de rol van het groen in steden om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan, bijvoorbeeld door groene daken en -gevels of nieuwe vormen van groenvoorziening zoals wadi’s.

  Samen zorgt dit voor extra vraag naar vakbekwame hoveniers, met name op mbo-niveau 3 en 4. Ook boomverzorgers worden veelvuldig gevraagd.

  Personeelstekort

  Het eerste half jaar van 2018 ervaart circa 30% van de ondernemers in de hoveniers- en groenvoorzieningsbranche een personeelstekort. Dat is aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde; daar ervaart één op de vijf werkgevers productiebelemmeringen vanwege een tekort aan personeel.

  Extra werk voor loonbedrijven

  Uit het UWV-rapport blijkt dat het ook voor loonbedrijven lastiger wordt om aan personeel te komen. Door groene projecten is er extra werk in grondverzet, bodembewerking, aanleg en onderhoud van sloten, oevers, waterpartijen en sportterreinen.

   

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

  1
  Reageer op dit artikel

  avatar
  1 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  1 Comment authors
  Ron van Asch Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  Ron van Asch
  Gast
  Ron van Asch

  Hovenier is een prachtig beroep beoefen het zelf ook al dertig jaar.
  Nadeel is alleen dat er weinig gezonde hoveniers meer zijn boven de 60 jaar, terwijl de pensioen leeftijd steeds verder omhoog gaat en daar past de jeugt voor!!