Van Veldhoven houdt vast aan middelenverbod

Demissionair staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat houdt vast aan een gebruiksverbod voor gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw. Een motie van VVD en CDA die het kabinet oproept af te zien van een verbod dat ook biologische en laagrisicomiddelen treft, is vorige maand aangenomen. Toch besluit de staatssecretaris door te gaan met het traject om het verbod wettelijk te regelen.

Een eerdere wet die het gebruiksverbod regelde, is in november door de rechter van tafel geveegd. Dit vanwege onvoldoende wettelijke onderbouwing. Momenteel wordt gewerkt aan een wet waarmee het gebruik van alle middelen buiten de landbouw verboden is. Hieronder valt onder meer het beheer van de openbare ruimte. De motie verzoekt Van Veldhoven om zulke beoordelingen alleen aan het Ctgb te laten, en tevens ervoor te zorgen dat bij een verbod ruimte blijft voor plaagbestrijding.

Hoger beroep

Van Veldhoven stelt dat het beoordelen van middelen door het Ctgb overeenkomt met de staande praktijk. Uitzonderingen op het gebruiksverbod in verband met noodzakelijke plaagbestrijding passen volgens haar binnen het milieurecht. Van Veldhoven laat in haar brief aan de Tweede Kamer ook weten dat de Staat inmiddels in hoger beroep is gegaan bij de Hoge Raad met betrekking tot het onverbindend verklaren van het gebruiksverbod.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
m.lensink
m.lensink
3 jaren geleden

ik vindt dat biologische middelen gewoon gebruikt moeten kunnen worden door de particulier of professional

eindeloos polderen daar zijn wij goed in