Voorlopig geen verbod op particulier middelengebruik

Staatssecretaris Van Veldhoven wil nog niet overgaan tot een gebruiksverbod voor particulieren op gewasbeschermingsmiddelen. Wel gaat de staatssecretaris een voorstel voor een particulier verbod voor advies voorleggen aan de Raad van State.

Van Veldhoven wil voorlopig voortgaan in de lijn van de Green Deal ‘Verantwoord particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen’. Dat wil zeggen niet verbieden, maar voorlichting geven aan particulieren via tuincentra en bouwmarkten, en zo veel mogelijk inzetten op niet-chemische bestrijdingsmethoden. Daarnaast wil zij aansluiten bij initiatieven die brancheorganisaties hebben ontwikkeld.

Ambitie gewasbescherming

„Het concept ‘De Levende Tuin’ van Tuinbranche Nederland is een campagne die biodiversiteit in tuinen en openbare ruimtes stimuleert, evenals een beheer met oog voor bijen, vlinders, vogels en water. De ‘Ambitie gewasbescherming particulier gebruik 2020–2024’ die de brancheorganisaties, retail, leveranciers en de stichting Natuur en Milieu hebben opgesteld, sluit voor het onderwerp ‘gewasbescherming’ aan bij de principes van een geïntegreerde gewasbescherming en benoemt concrete acties om het aanbod in tuinwinkels te verduurzamen,” schrijft Van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer.

Mocht de gewenste gedragsverandering bij particulieren niet doorzetten, dan zal de staatssecretaris alsnog inzetten op een wettelijk verbod.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties