Tuin en Landschap nieuws Vorig jaar voor €104 miljoen zwart werk in hovenierssector

Vorig jaar voor €104 miljoen zwart werk in hovenierssector

1

In de hovenierssector is afgelopen jaar voor ongeveer €104 miljoen zwart gewerkt. Dat meldt de NOS op basis van schattingen door het CBS. Hiermee komen hoveniers op de zevende plek van sectoren met een hoog percentage zwartwerkers.

In de lijst over 2018 staat de schoonmaakbranche stijf bovenaan met een bedrag van €1,44 miljard aan zwart werk, dat wil zeggen werkzaamheden waarover geen belasting is afgedragen. De bouw staat op de tweede plek met een bedrag van €800 miljoen, gevolgd door kappers (€441 miljoen), kinderopvang en -oppas (€341 miljoen), horeca (€249 miljoen), autogarages (€169 miljoen) en overige (€391 miljoen).

Het CBS berekent deze cijfers door uit te gaan van hoe vaak Nederlanders bijvoorbeeld werkzaamheden aan de tuin laten verrichten. Op basis hiervan wordt een geschatte omzet berekend. Vervolgens wordt gekeken naar de werkelijke omzet van de sector. Het verschil tussen de schatting en de werkelijke omzet is het bedrag dat zwart is gewerkt.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Ron Reijnders Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Ron Reijnders
Gast
Ron Reijnders

sorry maar dit is n.m. indruk een nauwkeurigheid van 0,0. Alles is gebaseerd op de inschatting van totale waarde per maar feitelijke gaat het vnl. over het aantal gewerkte uren.
Vraag gewoon ad random mensen of ze laatste 5 jaar wel eens iets zwart hebben laten doen en vraag dan hoelang (manuur) men heeft gewerkt, dat zegt veel meer.
Benieuwd hoe het onderzoek is opgesteld