Wetsvoorstel nieuw gebruiksverbod voorlopig niet behandeld

Er komt voorlopig geen nieuw gebruiksverbod voor gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw. Het wetsvoorstel voor de Wijziging van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden is controversieel verklaard. Dat wil zeggen dat, zolang er geen nieuw kabinet is, dit wetsvoorstel niet in behandeling wordt genomen.

Het wetsvoorstel zou op 20 april in stemming worden gebracht. Omdat het kabinet echter demissionair is, wordt in principe geen nieuwe wetgeving door de Tweede Kamer behandeld. Dit betekent dat pas na de formatie van een nieuw kabinet over dit wetsvoorstel zal worden gestemd.

Juridische grondslag

In het wetsvoorstel is een wettelijke grondslag gelegd voor het gebruiksverbod voor gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw. In november stelde het Gerechtshof Den Haag dat in de huidige wetgeving een juridische grondslag ontbrak. Naast een gebruiksverbod voor professionals regelt het nieuwe wetsvoorstel ook een gebruiksverbod voor particulieren.

Er is nog wel een mogelijkheid dat een gebruiksverbod eerder weer van kracht wordt. Het kabinet is namelijk in beroep gegaan tegen de uitspraak van het Gerechtshof. Op 9 juli vinden bij de Hoge Raad schriftelijke toelichtingen plaats. Het is niet bekend wanneer de Hoge Raad vervolgens uitspraak doet in deze zaak. Volgens een woordvoerder van de Hoge Raad is door de Staat geen spoedbehandeling verzocht.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties