Winnaars Florall Awards bekend

  Vorige week opende Florall (www.florall.be) haar voorjaarsbeurs in Waregem Expo. Naar aanleiding van deze sierplantenbeurs werden de nieuwigheden uit de sector opnieuw gejureerd. De vakjury van de Florall Award nomineerde 3 laureaten uit de 17 aanmeldingen.

  Goud was er voor Bijenweelde Rozen, een assortiment rozenstruiken, speciaal ontwikkeld voor bijen. De vakjury waardeerde vooral de focus van een roos als nutsplant, naast de sierwaarde of geur van rozen. Biodiversiteit en aandacht voor bijen zijn actuele thema’s, waar dit rozenassortiment zéér mooi op inzet. Voor bijen zijn vooral de open vorm van de bloem noodzakelijk. Een geel bloemhart verhoogt daarenboven ook de visibiliteit voor bijen.

  De bloeiperiode is van vroege zomer tot het begin van de vorst. Ze hebben een hoogte van 40 à 50 cm en zijn uitstekend bestand tegen ziektes. Het zijn compacte groeiers en zeer gezonde, bloeirijke rozen.

  Bijenweelde rozen laten alle type snoei toe. Ze kunnen worden aangeplant in perken, borders en bloembakken. Ze zijn beschikbaar in zes kleuren: Bijenweelde rood, wit, abrikoos, geel, roze en lichtrood.

  Het zilver ging naar Rhus aromatica Grow-low Noble, een bodembedekkende, niet-giftige struik die 50 tot 60 cm hoog wordt. In het vroege voorjaar komen er kleine gele bloemen op de uiteinden van de takken. Gro-Low vraagt weinig van de bodem, is zeer winterhard en kan overal geplant worden. In het najaar valt hij extra op door de mooie herfstverkleuring.

  Brons was er voor het concept Plants of the World. Een concept waarbij bekende en bijzondere coniferen met bijzonder eigenschappen, herkomsten of gebruikswaarden met hun eigen verhaal in de markt worden gezet. Bij aanschaf krijgt de consument bij de plant een zakje met een gadget en een QR code. Daarmee wordt de link gelegd naar de oorsprong en de authenticiteit van deze planten.