Workshops botanisch tekenen

  ‘Groen vakmanschap’ is het thema van de Nederlandse botanische tuinen in 2021. De Historische Tuin Aalsmeer organiseert in dit kader enkele workshops rond de ambachtelijke kunst van het botanisch tekenen. De workshops staan onder leiding van Anita Walsmit Sachs, voormalig hoofd tekenkamer van het Herbarium van de Rijksuniversiteit Leiden.

  De kunst van het botanisch tekenen kent een traditie die teruggaat tot de zestiende eeuw. In die tijd werden botanische afbeeldingen vaak gebruikt in kruidenboeken voor medicinale doeleinden. Later werden de tekeningen en schilderingen ook ingezet voor wetenschappelijke doeleinden, bijvoorbeeld om nieuw ontdekte planten op een verantwoorde wijze vast te leggen.

  Highgrove Florilegium

  Anita Walsmit Sachs groeide uit tot het boegbeeld van de botanische kunst in Nederland. Zij heeft onder anderen een bijdrage geleverd aan Highgrove Florilegium, een set boeken met de plantencollectie uit de tuin van de Britse prins Charles. Bijzonder detail is dat zij voor deze uitgave een witte sering schilderde naar een voorbeeld uit de Historische Tuin Aalsmeer.

  In 2021 geeft Anita Walsmit Sachs drie keer de workshop ‘Kennismaken met botanisch tekenen’ in Aalsmeer, op woensdag 31 maart, maandag 10 mei en maandag 2 augustus (onder voorbehoud van coronamaatregelen). Aanmelden kan bij de docent: anitaws@xs4all.nl.

  Driedaagse cursus

  Zij geeft ook een driedaagse cursus, die plaatsvindt in het Flower Art Museum in Aalsmeer. In de cursus wordt dieper ingegaan op de technieken en andere aspecten van het botanisch tekenen. Deze cursus is van 1 tot en met 3 juni.

  Bron en foto’s: Historische Tuin Aalsmeer

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties