Tuin en Landschap nieuws WUR: grond verhitten roeit duizendknoop uit

WUR: grond verhitten roeit duizendknoop uit

1

Het verhitten van de grond roeit de Japanse duizendknoop nagenoeg helemaal uit. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

Afgraven en verhitten grond Japanse duizendknoop
V.d. Herik zuigtechniek uit Harskamp ontwikkelde een machine waar aan de ene kant de grond ingestort wordt met een kraan en die aan de andere kant verhitte grond terugstort in een container. (Foto: Peter Bennink)

Vier stappen
De bestrijdingsmethode bestaat uit vier stappen: afgraven, zeven, verhitten en terugstorten van de grond. Aannemingsmaatschappij Van Gelder en v.d. Herik zuigtechniek hebben de methode ontwikkeld. Zij gaven WUR, Probos en Tree-O-Logic opdracht om te onderzoeken of de methode daadwerkelijk alle Japanse duizendknoop doodt. En dat doet het: de verhittingstechniek verwijdert in zandgrond zo’n 99% van de woekerplant.

Zes locaties
Voor het onderzoek is grond verzameld op zes locaties waar Japanse duizendknoop groeide. De grond is eerst gezeefd en daarna behandeld met de mobiele verhittingsinstallatie. Hierna is zeven weken lang gekeken of er uit de behandelde grond nieuwe Japanse duizendknopen groeiden.

Zorgvuldig ontgraven
In vergelijking met grond die alleen gezeefd was, verdween uit de verhitte grond 99% van de levensvatbare delen van Japanse duizendknoop. Hiermee lijkt de methode zeer succesvol. Of dit in de praktijk ook zo is, is afhankelijk van hoe zorgvuldig een groeiplaats wordt ontgraven, benadrukt WUR. Daarnaast is het belangrijk dat er nazorg is voor die plekken waar toch een enkel wortelfragment de hittebehandeling heeft overleefd.

Mobiele machine
V.d. Herik zuigtechniek uit Harskamp heeft de mobiele machine ontwikkeld. Aan de ene kant wordt er grond ingestort met een kraan en aan de andere kant stort de machine de verhitte grond terug in een container. De machine heeft slechts twee minuten nodig om de grond te verhitten tot 60 à 80°C. Van den Herik verwacht dat de kosten voor het definitief verwijderen van de duizendknoop zo’n €75 per m2 zullen bedragen.

Miranda Vrolijk
Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
CvO Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
CvO
Gast
CvO

een mooie techniek. Zo te lezen verdwijnt 99% van de japanse duizendknoop. Hoeveel procent van insecten en bacteriën blijven dan nog leven??

We hebben met zn alle al zoveel insecten en bacterien laten verdwijnen, nu nog meer ?
erg jammer.