8% importheffing op niet-EU-bloemen die via EU naar VK gaan

Over bloemen die van buiten de Europese Unie (EU) komen en die exporteurs in de EU naar het Verenigd Koninkrijk exporteren, moeten Britten toch 8% importheffing betalen. Dit bevestigt directeur Matthijs Mesken van VGB.

Bloemenlanden als Kenia, Ethiopie, Colombia en Ecuador sloten aan eind vorig jaar handelsverdragen met het Verenigd Koninkrijk. Daardoor hoeven de Britten over bloemen uit die landen geen importbelasting te betalen. Gaan de bloemen via Nederland naar het VK dan moeten ze wel 8% importheffing betalen, zo blijkt nu. De Engelsen zien de bloemen als bloemen afkomstig uit derde landen.

Praktisch lastig

„Misschien kun je dit omzeilen door de bloemen in het douanedepot in Nederland te houden en door te voeren. Maar je kunt dan niets met de bloemen doen”, zegt Mesken. Veel bloemen uit Afrika komen op de klok. Of exporteurs verwerken bloemen uit bijvoorbeeld Kenia, voordat ze ze naar het VK uitvoeren. Mesken wijst erop dat het praktisch lastig is dat een deel van de bloemen aan importheffing onderhevig is en een ander deel niet. „Ga er maar aanstaan als er Westlandse chrysanten en Keniaanse rozen in een boeket zitten.”

VGB, VBN en Union Fleurs voeren een lobby om de importheffing te tackelen.

Tambuzi flower Farm, Kenia, photo Leonard Fäustle
Fytosanitaire keuring

Een ander aankomend probleem is dat Nederlandse bloemen bestemd voor het VK vanaf 1 april door de KCB fytosanitair gekeurd moeten worden. Voor bloemen die van buiten de EU via de EU naar het VK worden geëxporteerd betekent het dat ze meerdere keren fytosanitair gekeurd worden. Bij binnenkomst in de EU, bij re export naar het VK en bij aankomst in het VK.

Mesken noemt deze handelwijze omslachtig en kostenverhogend. „Kunnen we niet beter elkaars keuringen accepteren in plaats van tig keuringen achter elkaar uit te voeren?”

Lees hier over de eerste ervaringen van boomkwekers met export naar het VK in 2021 in het digitale magazine van de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties