Almere ‘buitengewoon ontstemd’ over extra miljoenen voor Floriade

De gemeente Almere zegt geschrokken te zijn en is ‘buitengewoon ontstemd’ over een nieuw financieel tekort in de begroting voor de Floriade. De kosten voor de tijdelijke inrichting van het Floriade-terrein zouden, in plaats van de gereserveerde €7 miljoen, volgens een nieuwe raming €22 miljoen bedragen.

Dinsdag 30 maart heeft de directie van de Floriade Almere 2022 BV de gemeente geïnformeerd over de kostenraming voor de tijdelijke inrichting van het expoterrein. De nieuwe raming is €15 miljoen hoger dan het bedrag van €7 miljoen dat in de businesscase is gereserveerd.

Overvallen

Het College van B en W van Almere zegt zich overvallen te voelen door het nieuws. „Op dit moment hebben wij op veel vragen nog geen antwoord gekregen.” B en W willen de raad van Almere zo snel mogelijk informeren over een nieuw tekort, maar zeggen nog geen volledig beeld te hebben. „De komende weken gebruikt de Floriade BV voor haar onderzoek en uitleg. Wij zullen vanuit de gemeente hier scherp op meekijken.”

De gemeente wil weten waar het extra geld precies voor nodig is en welke keuzes hierin nog te maken zijn. Ook wil de gemeente weten wanneer de informatie over het nieuwe tekort bekend was en wat er met deze informatie is gedaan. Verder willen B en W weten of er bij andere onderdelen van de begroting vergelijkbare problemen spelen, en of er aanleiding is om maatregelen te nemen binnen de Floriade-organisatie.

Gespannen verhouding

De verhoudingen tussen de Floriade-organisatie en het gemeentebestuur waren al gespannen. Recent kondigde Floriade-directeur Pieter Cloo aan om na april zijn werkzaamheden te stoppen. Cloo zei geen mogelijkheid te zien voor een verdere constructieve samenwerking met het gemeentebestuur.

De gemeente Almere heeft inmiddels diverse gesprekken gevoerd, onder andere met de Raad van Commissarissen van de Floriade en met de directie van de wereldtuinbouwtentoonstelling. Floriade Almere wordt vanaf het begin geplaagd door bestuurlijke perikelen en kritiek vanuit de politiek vanwege de kostenoverstijgingen. In 2020 hing het doorgaan van de Floriade aan een zijden draadje. Een meerderheid van de gemeenteraad besloot toen echter door te willen gaan met de Floriade.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lindentuinen
Lindentuinen
3 jaren geleden

En altijd komt men ermee weg. Echt verbazingwekkend. Iedere klant stuurt mij het erf af, als ik een uitgewerkte begroting voor tuinaanleg geef, en twee weken met een offerte aan kom zetten die deze meer dan drie maal overschrijdt……..