CLM: ‘PlanetProof-teler heeft een toeslag nodig’

Naarmate telers langer volgens PlanetProof werken, vertrouwder raken met geïntegreerde gewasbescherming en succesvoller gebruikmaken van robuustere gewassen en groene gewasbeschermingsmiddelen wil dat niet per se zeggen dat de kosten dalen. Daarom pleit CLM voor een toeslag op producten die duurzamer zijn geteeld, zeker wanneer daarvoor bovenwettelijke eisen worden gesteld.

Geïntegreerde gewasbescherming kost vaak meer tijd en groene middelen zijn veelal duurder. En er is altijd het risico dat in een moeilijk seizoen de producten niet onder PlanetProof verkocht kunnen worden of eerder moeten worden geoogst om binnen de maximale gewasbeschermingsnorm van PlanetProof te blijven, met een lagere opbrengst als gevolg. Dat weten de telers en dit alles vormt een drempel voor omschakeling naar PlanetProof. Om telers over die drempel heen te helpen is een meerprijs een belangrijk instrument.

Hectaretoeslag

Samen met telers en adviseurs heeft CLM de meerkosten van het PlanetProof telen van aardappelen, appels en tomaten in beeld gebracht. In een quickscan komen vooral de extra kosten in verband met de gewasbescherming aan de orde. Om telers te belonen voor de stap naar PlanetProof is ook een bonus – bovenop de meerkosten – verstandig. Om te voorkomen dat de meerprijs in het marktspel tussen teler en afnemer ‘verdampt’, heeft betaling in de vorm van een hectaretoeslag de voorkeur. Met een hectaretoeslag van bijna 1000 euro per hectare krijgen telers van PlanetProof aardappelen en appels loon naar werken.

Niet alleen telers

In het regeerakkoord is vastgelegd dat agrariërs beloond moeten worden voor bovenwettelijke inspanningen. Het certificaat ‘On the way to PlanetProof’ kwalificeert als bovenwettelijke inspanning. Veel Nederlandse retailers eisen nu PlanetProof bij hun inkoop van aardappelen, groenten en fruit sindsdien is er discussie over de hoogte en uitbetaling van de meerkosten. Niet alleen telers en hun organisaties, ook NGO’s als Greenpeace en Natuur en Milieu pleiten voor een vergoeding van de meerkosten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties