Coöperatie Touch me+ wil krachten rond primula bundelen

Telers van de primula Touch me+ hebben zich per 1 juli verenigd in een coöperatie. Met deze formele krachtenbundeling willen ze de afzet en productontwikkeling van deze Primula obconica bevorderen.

 

De coöperatie gaat houdbaarheidstesten, transportsimulaties en kwaliteitstesten uitvoeren om de Primula obconica kwalitatief nog verder te ontwikkelen. „Om dit als kweker of veredelaar individueel te doen, is financieel, zeker in deze tijd, onmogelijk. Deze onderzoeken kunnen we gebruiken naar exporteurs en retail. Zo promoten we de lange houdbaarheid van Primula bijvoorbeeld,” aldus Anne Marie Kuyvenhoven die werkt voor alle aangesloten kwekers onder de vlag van Touch me+.

 

Zeven leden

Coöperatie Touch Me+ bestaat uit zeven leden. De betreffende kwekerijen zijn: Ammerlaan-Sosef, OK-Plant, Berkhout Plants, Loos Plants, Gevers Planten, SV.CO en Sjaak Buijs. Het zevental werkt samen met licentiekweker Vreugdenhil Young Plants en veredelaar Schoneveld Breeding aan productie en promotie van de Primula obconica.

Het bestuur van de nieuwe coöperatie bestaat uit Peter van de Pol, directeur van Schoneveld Breeding, en de telers Gertjan Sosef van Ammerlaan Sosef(voorzitter), Alex Gevers van Gevers Planten en Nick Voskamp van SV.CO.

Van de Pol van Schoneveld Breeding: „Primula obconica ’Touch Me’ is in 1999 geïntroduceerd in de markt. Sinds 2013 is er een samenwerking met de telers, plantenkwekers en ons als veredelaar. Die samenwerking is nooit geformaliseerd. Dat wil de groep nu wel, mede door positieve ervaringen van sommigen met telersvereniging Addenda (oa. campanula’s). Er is een slag te maken op gebied van professionalisering. Samen gaan we onze schouders er onder zetten. Zeker met Primula Pricanto en Touch Me Mini zijn er nog volop kansen in de markt.”

Meer kansen voor de retail
Door de samenwerking hoopt de coöperatie nog meer expertise te delen, en de markt beter te kunnen bedienen, bijvoorbeeld door afstemming over aantallen per potmaat. En samen kunnen telers grotere partijen aan te bieden aan retailers. Meekijken in de veredeling van Schoneveld zal ook intensiever worden, geeft Van de Pol aan.

De coöperatie werkt vanuit werkgroepen aan thema’s als kwaliteit, marketing, sales en marktverkenning. Telers blijven veilen en verhandelen onder hun eigen kwekersnummer.

Volgens Van de Pol is er voldoende concurrentie in de productgroep primula’s die net als Touch Me vrij zijn van primine, de stof die jeuk kan veroorzaken. Een voornaam voorbeeld is de Primula obconica Embrace van Syngenta.

 

Volumes gedaald
De volumes Primula obconica Touch Me namen de afgelopen jaren af op de markt. In 2018 bedroeg dit 2.3 miljoen stuks, en in 2020 waren dit 1.6 miljoen. „Er is het laatste jaar veel meer vraag gecreëerd, daarom kan er nu weer een duurzame groei ontstaan,” aldus Kuyvenhoven. Voor Primula van Schoneveld is er het retailconcept Sweet Kisses. De Touch Me is verkrijgbaar als Mini: potmaat 9 -10,5 cm, Midi (12 – 14 cm) en Large (14 cm).

Coöperatie Touch Me+ heeft exclusiviteit van verkoop binnen Europa van de Primula obconica Pricanto en Mini.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties