Home Bloem en Blad Drie sierteelt toppers dingen mee naar Tuinbouw Ondernemersprijs

Drie sierteelt toppers dingen mee naar Tuinbouw Ondernemersprijs

0
Drie sierteelt toppers dingen mee naar Tuinbouw Ondernemersprijs

Vier ondernemers maken kans op Tuinbouw Ondernemersprijs 2019, van wie er drie in de sierteelt actief zijn. Bestuursvoorzitter Michiel F. van Ginkel bracht een verrassingsbezoek aan Anthura in Bleiswijk, Dekker Chrysanten in Hensbroek, Opti-flor in Monster en Wim Peters Kwekerijen in Someren. Alle vier ondernemers maken kans om op 9 januari de prestigieuze titel in de wacht te slepen.

Dit heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt, met de volgende toelichting op de genomineerde bedrijven.

Anthura vermeerdert en veredelt orchideeën en anthurium. Dit familiebedrijf is in 80 jaar tijd uitgegroeid tot een wereldwijde marktleider en levert jonge planten in meer dan 70 landen over de hele wereld. Om de distributie goed en efficiënt te regelen heeft Anthura productielocaties in Duitsland, Macedonië en China. Het bedrijf heeft jarenlang de focus gelegd op innovatieve en duurzame productontwikkeling, waardoor een ongelimiteerde variatie in kleurrijke rassen is ontstaan.

Familiebedrijf Dekker Chrysanten is een van de meest vooraanstaande chrysantenveredelaars en -vermeerderaars ter wereld. De internationaal georiënteerde onderneming ontwikkelt en vermarkt nieuwe rassen en beschikt over productielocaties in Hensbroek en Tanzania. Bovendien heeft het verkoopkantoren in Nederland, Zuid-Afrika en Colombia en testlocaties in Colombia en Zuid-Afrika. Dekker Chrysanten heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in ontwikkeling van vernieuwende en succesvolle chrysantenrassen en wordt wereldwijd gezien als trendsetter.

‘De consument zo optimaal mogelijk laten genieten van bijzondere Opti-flor orchideeën’, zo luidt de missie van familiebedrijf Opti-flor in Monster. Dat doen de ondernemers Marco en René Hendriks en Raymond van der Knaap met een team van betrokken en jonge vakmensen in een ondernemende en inspirerende omgeving.

Het bedrijf teelt ruim 6 miljoen phalaenopsisplanten op jaarbasis op zeven productielocaties in het Westland, volgens bijzondere, hoogwaardige en exclusieve concepten die allemaal van topkwaliteit zijn. Opti-flor staat dan ook bekend als een creatieve en innovatieve trendsetter. De eigen R&D afdeling heeft een sterke marktgerichte focus waardoor vernieuwende out-of-the-box innovaties ontstaan.

Familiebedrijf Wim Peters Kwekerijen produceert, teelt en verpakt Romatomaten en andere speciale en exclusieve tomatenrassen op 16 hectare in Someren. Het bedrijf is vooruitstrevend, onafhankelijk en vooruitziend en ziet heel veel kansen voor de tomatenteelt. De ondernemer maakt zoveel mogelijk gebruik van de nieuwste duurzame technieken voor een optimaal resultaat en de beste kwaliteit. Een voorbeeld hiervan is LED-belichting, waardoor hij jaarrond energiezuiniger en productiever kan telen. Met een oppervlakte van 11 ha LED-belichting is het bedrijf koploper in Nederland.

Volgens de jury hebben de finalisten gemeen ‘dat ze met sterke, vernieuwende strategieën inspelen op de veranderende maatschappij waarbij duurzaamheid en gezonde verdienmodellen goed samengaan. De ondernemers spannen zich in om (jong) talent aan de tuinbouw te binden. Zij produceren een continue stroom aan innovaties en zoeken samenwerking met partners om niet individueel, maar juist als sector door te groeien.’

Royal Lemkes won de Tuinbouw Ondernemersprijs 2018 en is daarmee een jaar lang ambassadeur van de tuinbouwsector.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties