Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Durfinvesteerder stapt in bollenbedrijf Van den Bos

Durfinvesteerder stapt in bollenbedrijf Van den Bos

0

Investeringsmaatschappij Foreman Capital heeft een meerderheidsbelang van 60% genomen in Van den Bos Holding, waarvan dochter Van den Bos Flowerbulbs het grootste en bekendste onderdeel is.

Het bollenbedrijf uit Honselersdijk heeft een jaaromzet van €80 miljoen en houdt zich bezig met de preparatie, bewaring en verkoop van leliebollen en knollen van calla en freesia. Onder de Van den Bos Holding vallen alle activiteiten met betrekking tot bloembollen van moedermaatschappij Artemis Nurseries. Naast Van den Bos Flowerbulbs in Honselersdijk, betreft het ook de handelsvestigingen van het bedrijf in het buitenland, Van den Bos Freshpartners en het bollenteeltbedrijf Southern Bulbs (300 ha) in Chili.

  • Hans Kleijwegt (links) en Sander van Woerden, partner bij Foreman Capital, tussen een partij lelie van de Van den Bos Holding.

De ‘bollentak’ binnen Artemis Nurseries was voor 50% in handen van directeur Hans Kleijwegt (53 jr) en de rest was van een drietal waarvan alleen investeerder Hilbert Jonkman (71, voorheen eigenaar van handelsbedrijf Hiljo en sinds 2002 betrokken bij Van den Bos) met naam genoemd mag worden. Het drietal wilde vanwege ziekte van Jonkman zijn aandelen verkopen. Met 22 investeerders is de afgelopen periode gesproken en de Amsterdamse durfinvesteerder Foreman Capital (opgericht in 2005) bleek de partij die naast een goede prijs ook vertrouwen gaf aan Van den Bos. Kleijwegt: „Ze stellen alleen rendementseisen en geloven in de plannen die wij met het bedrijf hebben. Een voorwaarde van de deal was dat ik nog tenminste 5 jaar directeur blijf. Dat doe ik graag.”

Het exacte bedrag dat Foreman Capital betaalde blijft geheim, maar bedraagt enkele tientallen miljoenen. Het is de eerste investering van het bedrijf in de tuinbouw.

Kleijwegt verkocht uiteindelijk zelf ook 10% van zijn belang in de Van den Bos Holding. Hij bezit daarnaast nog 25% van de aandelen in de bloemenafdeling binnen de samenwerkende bedrijven Artemis Nurseries/kwekerij Curaçao, die op dit moment 17 ha broeierij van lelie behelst.

Hans Neefjes
Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

Reageer op dit artikel

avatar