‘Veiling Eelde blijft gewoon open’

De klokken van de veiling in Eelde blijven gewoon open. Dat is de overtuiging van bloemist Gerard Bolhuis na een gesprek tussen het strategisch platform van veiling Eelde en algemeen directeur van FloraHolland Lucas Vos.

Lucas Vos bezocht de veiling in Eelde en daar sprak hij met vier leden van het platform.  Bolhuis noemt het een leuk en positief gesprek waarin vooral de handelaren aan het woord waren. Ze hebben al hun punten duidelijk kunnen maken.

„We willen gaan kijken hoe we de inbreng van de klanten kunnen vergroten. De inbreng van de klanten op Eelde is al groot, maar het gebeurt nu nogal ad hoc. We willen daar meer structuur in aanbrengen”, zegt Bolhuis. „We hebben ook aangeboden dat mocht de exploitatie van Eelde in de problemen komen dat we hogere heffingen gaan betalen. We willen dan wel meer inspraak hebben.”

Het platform heeft Vos ook voorgesteld om in de omgeving van Eelde ‘iets ’te doen richting consument. In samenwerking met FloraHolland, klanten kwekers en VBW. Wat is nog niet duidelijk.

„Of Eelde open blijft ligt aan ons, liet Lucas Vos weten. Wij moeten zorgen dat we niet bij zijn bureau aankloppen en zwarte cijfers blijven halen. Dan blijft Eelde gewoon open”, aldus Bolhuis. „Er is voorlopig geen vuiltje aan de lucht. Ik had ook niet anders verwacht. We zitten op een lijn. De enige angst die we hadden was dat we niet in de strategie van FloraHolland passen. Maar Vos heeft aangegeven dat zolang we het goed doen hij daar geen problemen mee heeft”

De Groningse bloemist heeft er alle vertrouwen in dat Eelde goed blijft draaien alhoewel hij erop wijst dat de omzet dit jaar tot nu toe wat tegen valt. „Maar dat is niet structureel.” Bolhuis had wel verwacht dat de Bloemistenklok in Naaldwijk zou sluiten. „In Eelde zit een gemotiveerde groep klanten die mee wil denken, in Naaldwijk niet.”

De kopers in Eelde zorgen er in samenwerking met de veilingmedewerkers op Eelde voor dat er een breed sortiment op de klok komt. Telers van buiten kunnen en transportsubsidie krijgen. Daarnaast worden er door de handelaren bij exporteur Barendsen wekelijks karren bloemen in gekocht om het aanbod op de klokken te complementeren.

In het Vakblad voor de Bloemisterij van vrijdag as bevestigt manager commerciële operatie FloraHolland, Aad van den Enden dat Eelde openblijft. „De klokken in Rijnsburg blijven gewoon fysiek. Voor Eelde geldt precies hetzelfde verhaal: dat blijft gewoon doordraaien. Die klok is stabiel. De situatie is niet te vergelijken met de Bloemistenklok in Naaldwijk. In Eelde heb je geen last van de exportklokken. Daar worden de producten goed betaald.”

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties