Enquête ACM over Floriway en positie Royal FloraHolland

Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt een enquête over Floriway. Afgelopen week ontvingen handelaren en kwekers een vragenlijst. ACM onderzoekt momenteel welke gevolgen de overname van drie transportbedrijven door Royal FloraHolland (RFH) heeft voor de markt.

Stel dat Royal FloraHolland u bij de inkoop van sierteeltproducten via RFH (d.w.z. via de veilingklok of direct bij een lid-kweker met afrekening door RFH) daarbij ook vervoer aanbiedt via de eigen Floriway-vervoerder. Wat zijn daarvan dan voor u mogelijke voor- en nadelen?

Stel dat RFH u bij de inkoop van sierteeltproducten via de klok zou verplichten om het vervoer van de RFH kloklocatie naar uw locatie door Floriway te laten uitvoeren. Hoe zou u daarmee omgaan?

Stel dat RFH u bij de directe inkoop van sierteeltproducten bij leden van RFH (met afrekening door RFH) zou verplichten om het vervoer van de kweker naar uw locatie door Floriway te laten uitvoeren. Hoe zou u daarmee omgaan?

Bovenstaande vragen zijn drie van de vragen die handelaren door ACM gevraagd worden te beantwoorden.

In de 21 pagina’s tellende vragenlijst staan niet alleen vragen over het sierteeltvervoer. ACM vraagt handelaren ook naar het belang van de veilingklok. De autoriteit vraagt onder meer of het aandeel dat de handelaren via de klok inkopen verandert na de introductie van het landelijk veilen. Bovendien vraagt ACM voor welke diensten andere marktplaatsen als Plantion, Veiling Rhein-Maas, ClockOnline en Euroveiling een alternatief vormen.

Royal FloraHolland vroeg bij ACM een vergunning aan om de sierteeltvervoerders De Winter Logistics, Wematrans en Van Zaal Transport over te mogen nemen.  ACM besloot daarop de markt voor het vervoer van bloemen en planten te onderzoeken en de positie van Floriway. Ook onderzoekt zij de markt voor de handel van sierteeltproducten en de positie van Royal FloraHolland op deze markt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties