Exportgroei op Denemarken zet sterk door

Na de omslag naar groei van de bloemen- en plantenexport naar Denemarken in 2019 zet de stijging in dit coronajaar door. Dat leidt in het plantensegment zelfs tot een tekort. Het bloemensegment wordt exclusiever.

Met de groei van 14% tot en met de september dit jaar is Denemarken volgens Floridata procentueel de grootste groeier in de Nederlandse bloemen- en plantenexport. Daarna volgen Tsjechië (+13%) en Polen (+3%) bij een totale krimp van 4%.

Polen zal, als de ontwikkelingen doorzetten, in de top-10 exportbestemmingen Italië inhalen en naar de vierde plek klimmen. En Denemarken keert ten koste van Oostenrijk in deze ranglijst terug. Het Scandinavische schiereiland viel daar in 2011 uit na de terugval van de top van € 145 miljoen vanaf 2007 tot € 113 miljoen in 2015. Het marktaandeel in de exportomzet zakte na 2007 van 2,7% tot 1,9% vorig jaar.

Foto Shutterstock

Deense kroon

De nu geprognosticeerde omzet van circa € 145 miljoen evenaart het record van 2007. De stabiele koers van de Deense kroon ten opzichte van de euro is daarbij een belangrijke factor. Een andere opmerkelijke ontwikkeling is dat – in tegenstelling tot het totaalbeeld – de bloemen het richting Denemarken volgens Wesley van den Berg van Floridata beter doen dan de planten. (..)

Lees hier het volledige verhaal over Denemarken in het digitale magazine van de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties