Extra aanvoerleiding is interessante voedingsoplossing

Bij de teelt van gewassen waarbij verschillende teeltfasen in dezelfde kas staan, is het soms moeilijk puzzelen wat de beste voedingsoplossing is. Een aangepaste voedingsoplossing voor het startende gewas of een voedingsoplossing voor het bloeiende gewas? Een extra hoofdleiding met extra kranen biedt wellicht uitkomt.

Geerten van der Lugt, adviseur gewas, water en plantvoeding vindt het een overweging waard om er in te investeren, meldt hij op website Glastuinbouw Waterproof. „Veel bedrijven kiezen bij meerdere teeltfasen in dezelfde kas voor de gulden middenweg gekozen. Met als gevolg probleempjes met bladpunten, vlekken op het blad of de bloem doemen op en kunnen soms slecht worden verklaard. Is het nou K -of Ca-gebrek, of speelt een spoorelement een rol?”

Ook het variëren van de EC en het corrigeren van de pH is amper mogelijk. „Dat is toch eigenlijk wel jammer, als ondernemers er op uit zijn het beste uit het gewas te halen.”

Verschillende voedingsoplossingen

Van der Lugt is ervan overtuigd dat een extra aanvoerleiding uitkomst biedt. Immers, vakken kunnen verschillende voedingsoplossingen krijgen. En dat gaat volgens de adviseur resultaat opleveren, zoals een sterkere opbouw van het gewas bij de start, waardoor minder aantasting of zelfs uitval te verwachten is. Dat resulteert in minder bestrijding later in de teelt. Een positief effect is ook dat de voeding gedurende de teelt makkelijker is aan te passen. De pH kunnen we zo beter sturen. Derde meerwaarde is meer zekerheid over de  bloemkwaliteit, de uitgroei, de sortering en een verbetering van de productie. Deze investering verdient zich snel terug.

Strakker bemesten

Strakker bemesten op de vraag van het gewas heeft dus in meerdere opzichten voordelen. Van der Lugt adviseert telers een extra aanvoerleiding op te nemen in hun investeringenlijstje en er een productieverbetering tegenover te durven zetten. De investering wordt dan wellicht sneller gemaakt dan gedacht.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties