Water zuiveren met bacteriën nog niet praktijkrijp

Negen van de elf geteste gewasbeschermingsmiddelen zijn op laboratoriumschaal voor 80% met bacteriën te zuiveren uit water. Dat vindt onderzoeker Jim van Ruijven van Wageningen University & Research een bemoedigend resultaat. Echter, wel een resultaat dat de geplande opschaling naar praktijkniveau bij kwekerscollectief WEST10 nog niet kan plaatsvinden.

De zuiveringsplicht bestaat nu anderhalf jaar. Op de zogenaamde BZG-lijst staan zuiveringsinstallaties die in staat zijn om gewasbeschermingsmiddelen voor minstens 95% uit het water te halen, voordat het wordt geloosd. Ze werken met oxidatietechnieken en maken gebruik van waterstofperoxide, UV, ozon of een combinatie daarvan. Ook adsorptie aan actieve kool is een techniek.
Het kan echter ook op een heel andere manier: er bestaan in de natuur bacteriën die de middelen af kunnen breken. Voor die bacteriën is het gewoon voedsel. In principe zouden de kosten van deze natuurlijke afbraak lager kunnen uitvallen.

80% zuivering bemoedigend resultaat

80% zuivering door bacteriën noemt Van Ruijven goed, omdat hij weet dat door aanpassing van de contacttijd, pH en temperatuur het percentage en de snelheid waarschijnlijk wel omhoog kunnen brengen. „Lastiger is dat bacteriën twee stoffen niet afbreken. Inmiddels is duidelijk dat er bij een van die stoffen wel aanknopingspunten zijn. Maar bij de andere krijgen we er nog geen vat op”, licht de onderzoeker toe.

Dit heeft tot gevolg dat de geplande opschaling naar praktijkniveau bij kwekerscollectief WEST10 nog niet kan plaatsvinden. Van Ruijven denkt dat het probleem wel op te lossen is. „Er zijn opportunistische micro-organismen die vrijwel alle organische stoffen af kunnen breken. Het is de kunst om die te vinden.”

De proef wordt in eerste instantie gedaan voor collectief ingezameld water. Wellicht liggen er op een individueel bedrijf ook mogelijkheden, maar daar komt het lozingswater in pieken. De bacteriën moeten echter juist voortdurend worden voorzien van voeding. Bij een collectief heb je een meer constante stroom.

Projectpartners

De proef in het kader van het programma Glastuinbouw Waterproof wordt uitgevoerd door KWR en Wageningen University & Research, business unit Glastuinbouw . Orvion, Verhoeve Water & Milieu, Groen Agro Control, kwekerscollectief WEST 10, Akanova en Glastuinbouw Nederland zijn ondersteunde partners.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties