Garantieblok Germini Water op exportklokken geen succes

Van begin april tot en met eind juni is op de exportklokken van FloraHolland een pilot uitgevoerd met de naam Garantieblok Germini Water. Gegarandeerd aanbod, een betere prijs en minder doordraai waren de doelstellingen van deze veilgroep. De pilot leverde niet het gewenste resultaat op.

Het garantieblok was een nieuwe veilgroep op de drie exportklokken van Naaldwijk, Aalsmeer en Rijnsburg. Kwekers voerden germini aan die voldeden aan de eisen van deze veilgroep. Aanvoerders gaven hun aanbod op voor vier weken. Dit aanbod werd gedeeld met klanten.

Uit de enquête onder aanvoerders en klanten blijkt dat het Garantieblok niet bijdraagt aan het versterken van de klok. Om in het Garantieblok te kunnen staan hebben aanvoerders meerdere acties ondernomen met ongewenste gevolgen voor de kwaliteit op de klok. Klanten geven aan dat zij niet hun aankoopgedrag hebben aangepast op het Garantieblok en dat zij de versnippering van het aanbod ongewenst vinden.

Daarnaast is uit de data-analyse gebleken dat de pilot voor een aantal individuele aanvoerders een beter rendement heeft opgeleverd, maar er geen verbetering is aangetoond in de prijsvorming voor Germini Water op de klok als totaal. De doordraai was aanzienlijk hoger in de reguliere veilgroep Germini Water dan in het Garantieblok.

De pilot heeft volgens de veiling waardevolle inzichten geleverd voor zowel aanvoerders als Royal FloraHolland over stabiele en betrouwbare aanvoer. Met het beëindigen van het garantieblok Germini Water ligt opnieuw de vraag voor hoe Germini Water op de klok kan worden versterkt. FloraHolland zal op korte termijn de mogelijkheden onderzoeken en bespreken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties