Gewaxte narcis als nieuwe voorjaarsbode

In het aanbod gewaxte bollen volgens concept Liv in Wax van firma WBD uit Voorhout is het nu tijd voor narcis. Amaryllis volgt.

Op de Seasonal Trade Fair in Naaldwijk kon Mark Warmerdam van WBD de eerste gewaxte narcissen net aan in bloei aan het publiek showen. „Het seizoen gaat nu ongeveer beginnen. Tot Pasen hebben we enkele tienduizenden bollen beschikbaar. De vraag is goed. Dat geldt ook voor de gewaxte hyacinten waarmee we afgelopen maanden actief waren. Nu is het tijd voor narcis, eerder hoefde niet. Dat weten we uit de vraag naar bol op pot.”

Warmerdam zag de groeiende populariteit van gewaxte amaryllis en wilde graag inhaken met hyacint en narcis uit hun bollenkraam. Afwijkend is dat de wortels aan de bol blijven en ook van wax worden voorzien. Dit principe is gepatenteerd. „Het waxen is een tijdrovende klus. En het is uitzoeken welk sortiment geschikt is. De bollen moeten uiteindelijk wel in bloei komen. Ook de preparatie moet je afstemmen. Die is anders dan voor de bollen die we op pot afbroeien.” De bekende narcis Tete a Tete bleek niet geschikt. Bollen van de eigen cultivar First Light komen wel tot wasdom zonder toevoeging van extra vocht.

Het concept heet Liv in Wax en Warmerdam verkoopt het alleen inclusief de bijbehorende verpakking. „We willen het op een hoog niveau in de markt zetten. Als de patenten rond zijn, gaan we ook verre markten beleveren. En eind dit jaar voegen we amaryllis toe. Uiteraard als bol met gewaxte wortels.”