Importcontrole Keniaanse rozen wellicht van 10 naar 100%

Wanneer binnenkomen van de Afrikaanse fruitmot bij de import van Keniaanse rozen niet snel een halt wordt toegeroepen, dan dreigt een 100% importcontrole. Dit meldt Vereniging van groothandelaren in Bloemkwekerijproducten.

Voor de import van rozen uit Kenia geldt een ‘reduced-checks’ voor importinspectie. Op dit moment wordt 10% van de zendingen gecontroleerd. Helaas moeten teveel zendingen afgekeurd worden na een vondst van de Afrikaanse fruitmot. In het eerste half jaar van 2019 zijn al meer vondsten gedaan als in het hele jaar 2018. Als deze trend zich de rest van het jaar voortzet is de kans zeer groot dat besloten wordt alle zendingen te controleren. Het controleren van alle ongeveer 50.000 zendingen uit Kenia lijkt praktisch en financieel gezien onuitvoerbaar.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA is in overleg met de Vereniging van groothandelaren in Bloemkwekerijproducten, Union Fleurs, Kenyan Flower Council en de autoriteiten in Kenia om verdere escalatie te voorkomen. Er wordt een dringend beroep gedaan op handelsbedrijven en importeurs om met hun leveranciers in overleg te treden om betere voorzorgsmaatregelen te nemen. Voorlichting, preventie, bestrijding en strengere controles in Kenia moeten ervoor zorgen dat het aantal vondsten bij import daalt. Alles moet in het werk gesteld worden om te voorkomen dat de Europese Unie daadwerkelijk besluit de controlefrequentie op te voeren.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties