Kees van Dijk gaat voor lelies

Vijftien jaar geleden switchte bloemkwekerij C.P.M. van Dijk van chrysant naar lelie. Kees van Dijk junior kwam toen in het bedrijf. Vader Kees gaf hem de ruimte. De nieuwe teelt beviel en uitbreiding volgde. Jarenlang was Longiflorum White Heaven de hoofdsoort. Inmiddels is het areaal en het sortiment verbreed. Kwestie van luisteren naar klanten

Voor de broeierij tot begin 2021 heeft Kees van Dijk een deel van zijn leliebollen al ingekocht. Als je een bepaald sortiment wilt in een bepaald schema, dan moet je bollen van de gewenste maten en herkomst tijdig vastleggen. Dat is volgens Van Dijk een voordeel omdat je als broeier een bepaalde markpositie kan innemen. Een beetje vergelijkbaar met phalaenopsis en lisianthus. Daar is plantmateriaal ook niet ruim voorradig en begin je als nieuwkomer niet zomaar in die teelt. Maar heb je zo’n gewas en wil je schakelen naar iets anders, dan doe je dat niet zo snel als bijvoorbeeld in chrysant of bepaalde zomerbloemen. Dat kan een nadeel zijn.

Snelle uitbreiding

Vier jaar geleden breidde de kwekerij in De Lier snel uit van 1,5 naar 6 ha. Er kwamen een eigen kas en twee huurtuinen bij. Soms loopt iets gewoon zo, aldus Van Dijk. Hij was ineens de grootste teler van Longiflorums. De markt voor dat type lelie zakte in. Drie jaar geleden begonnen we daarom met Oriëntals. Sinds 2017 telen we in twee kassen Oriëntals en in twee kassen Longiflorums. Die verdeling bevalt goed. Vier verschillende schema’s. Hij gaat volgend jaar zeker niet meer Longiflorum telen. De veilingcijfers over de eerste 19 weken van 2019 laten zien dat de aanvoer 12% lager is dan vorig jaar. De middenprijs zakte 9 cent, van 55 naar 46. Van Dijk: „Het is een lastige tijd, maar je schakelt niet zo snel in lelies.”

1.000 alternatieven, in theorie

De teler stelt dat er voor zijn kassen in theorie wel 1.000 alternatieve teelten zijn. Bij de keuze is de vraag van klanten belangrijk, al bekijkt hij de diverse alternatieven vooral heel cijfermatig. Voorlopig is hij totaal niet op zoek naar een andere teelt dan lelie, maar als iets interessants voorbijkomt, dan sluit hij niets uit.

Het hele interview met Kees van Dijk leest u deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij en (na inloggen) in ons digitale magazine.

Nog niet oogstrijp, maar meerdere kenmerkende trompetvormige, zijwaarts gerichte kelken van longiflorum White Heaven zal al redelijk goed zichtbaar.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties