Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Maandprijzen FloraHolland: Kerstster en tulp doen het goed

Maandprijzen FloraHolland: Kerstster en tulp doen het goed

0

Matige prijzen voor amaryllis en goede prijzen voor tulp en kerstster. In december ging het bij Royal FloraHolland alle kanten op. Over het geheel deden snijbloemen en tuinplanten het qua prijs minder goed dan vorig jaar en kamerplanten iets beter.

Er staan veel minnetjes in de tabel van de top 15 voor snijbloemen in december 2018. Overall was er een lagere omzet (-6,5%), werden er minder stuks verkocht (-8,6%) en was een lagere gemiddelde prijs (-4,3%). In 2017 was het ook al minder dan in 2016. Toen was er sneeuw in december en waren er minder veildagen dan een jaar eerder. Eind vorig jaar was dat beide niet het geval. Tulp, chrysant geplozen, cymbidium, chamelaucium en skimmia vormden uitzonderingen. Tulp kwam met een middenprijs van 18 cent terug op het niveau van 2016 en 2015. In 2017 was dat nog 15 cent.

Amaryllis zakt terug
Het verging amaryllis minder goed. De bolbloem bereikt doorgaans zijn piek in aanvoer in december. Voor iets meer verkochte stuks (+1,6%) werd in december gemiddeld 15,8% minder betaald dan een jaar eerder. De middenprijs kwam op 80 cent en dat is nagenoeg het niveau van 2015. In december 2017 lag de middenprijs op 96 cent en een jaar eerder zelfs op €1,06. De verschillen tussen telers en cultivars zijn groot viel vorige maand op de veiling te beluisteren en te zien.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

Reageer op dit artikel

avatar