Home Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Maandprijzen FloraHolland: Kerstster en tulp doen het goed

Maandprijzen FloraHolland: Kerstster en tulp doen het goed

0
Maandprijzen FloraHolland: Kerstster en tulp doen het goed

Matige prijzen voor amaryllis en goede prijzen voor tulp en kerstster. In december ging het bij Royal FloraHolland alle kanten op. Over het geheel deden snijbloemen en tuinplanten het qua prijs minder goed dan vorig jaar en kamerplanten iets beter.

Er staan veel minnetjes in de tabel van de top 15 voor snijbloemen in december 2018. Overall was er een lagere omzet (-6,5%), werden er minder stuks verkocht (-8,6%) en was een lagere gemiddelde prijs (-4,3%). In 2017 was het ook al minder dan in 2016. Toen was er sneeuw in december en waren er minder veildagen dan een jaar eerder. Eind vorig jaar was dat beide niet het geval. Tulp, chrysant geplozen, cymbidium, chamelaucium en skimmia vormden uitzonderingen. Tulp kwam met een middenprijs van 18 cent terug op het niveau van 2016 en 2015. In 2017 was dat nog 15 cent.

Amaryllis zakt terug
Het verging amaryllis minder goed. De bolbloem bereikt doorgaans zijn piek in aanvoer in december. Voor iets meer verkochte stuks (+1,6%) werd in december gemiddeld 15,8% minder betaald dan een jaar eerder. De middenprijs kwam op 80 cent en dat is nagenoeg het niveau van 2015. In december 2017 lag de middenprijs op 96 cent en een jaar eerder zelfs op €1,06. De verschillen tussen telers en cultivars zijn groot viel vorige maand op de veiling te beluisteren en te zien.

Vorig artikel EDD Group staat stevig in de markt, maar is te klein
Volgend artikel Exportwaarde sierteelt stabiel, maar G&F stijgt
Eigenlijk wist Arie-Frans Middelburg (1971) al op de middelbare school (Westland College, Naaldwijk) dat hij journalist wilde worden. Het duurde echter even voor dat hij het echt werd. Dat kwam doordat hij naast schrijven nog een andere hobby had: voetbal. En dat nam nogal wat tijd in beslag. Toen hij zijn kruisbanden afscheurde ging hij zich in zijn vrije tijd volledig op het schrijven toeleggen. Eerst voor regionale bladen en boeken. Na twee jaar freelance werk bij de Bloemenkrant werd hij redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Wat hij leuk vindt aan zijn vak? De contacten met veel verschillende mensen en het schrijven zelf. Tripjes naar het buitenland zijn de kers op de taart. Zijn affiniteit met de sector? Hij is gek op bloemen en planten.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties