Home Bloem en Blad Nederlandse potplanten: meer oppervlakte en meer bedrijven

Nederlandse potplanten: meer oppervlakte en meer bedrijven

0
Nederlandse potplanten: meer oppervlakte en meer bedrijven

In de teelt van potplanten is in Nederland zowel het areaal als het aantal bedrijven dit jaar gegroeid. Het is voor de eerste keer deze eeuw dat het aantal bedrijven in potplanten toeneemt. De aanwas zit hem vooral in de bloeiende en groene planten.

Dit laat de voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zien. Het totale Nederlandse areaal aan potplanten kom dit jaar uit op 1.380 hectare, een toename van 4,5% ten opzichte van vorig jaar. Oftewel: een plus van 60 hectare. Deze groei is netjes verdeeld over bloeiende en groene planten met elk een aanwas van 30 ha. Voor de groene planten betekent dit een groei van 8% tot 400 ha, voor bloeiende planten een plus van 3% tot 980 hectare. Het areaal perkplanten blijft stabiel op 310 hectare.

Hiermee is de continue daling van de oppervlakte aan perkplanten voor het eerst deze eeuw tot staan gebracht. Het CBS geeft in potplanten geen specificatie in de areaal ontwikkeling onder de specifieke gewassen in potplanten.

Het aantal potplantenbedrijven groeit licht: met tien stuks tot 560 bedrijven. Een toename van een kleine 2%, een trendbreuk ten opzichte van de scherpe daling van het aantal bedrijven sinds het begin van deze eeuw. In het jaar 2000 waren er nog 1.490 bedrijven die potplanten teelden. Zowel het aantal bedrijven in groene planten als perkplanten daalde dit jaar met tien stuks tot respectievelijk 210 en 220 bedrijven. Het aantal bedrijven met bloeiende planten nam licht toe met 2,6% tot 390 bedrijven.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties