Nieuwe stam roofwants Orius laevigatus tegen trips

Royal Brinkman introduceert samen met AgroBío een nieuwe stam van Orius laevigatus. Hij bestrijdt volwassen trips in chrysant effectiever dan de gangbare stam van deze roofwants. Dat komt mede door een specifiek bijvoerproduct, Powerfood Plus. Ook in andere gewassen met veel tripsdruk wordt dit systeem inmiddels gebruikt.

De nieuwe stam van roofwants Orius laevigatus wordt onder de naam ORIcontrol Plus in de markt gezet. Het gaat in combinatie met het bijvoerdieet Powerfood Plus waar onder andere voermijten en Artemia eitjes in zitten. Chrysantenkwekerij Sensation en Kwekerij De Waal in Tuil hebben de afgelopen maanden positieve ervaring opgedaan met het nieuwe systeem. Bij Sensation hebben Royal Brinkman en onderzoekers van leverancier AgroBio de afgelopen drie jaar de basis gelegd voor het huidige Orius-systeem.

Aanvulling in tripsbestrijding

Orius vreet volwassen trips en is daarom een belangrijke aanvulling in de tripsbestrijding. De meest gebruikte roofmijt in chrysant, A. Montdorensis, pakt alleen het eerste en tweede larvestadium van trips aan. „En op sommige bedrijven houdt Montdorensis ook de spint onder controle en is roofmijt Phytoseilus niet nodig”, zegt adviseur Conrad van Doorn van Royal Brinkman. De nieuwe roofwants wordt een keer per teelt uitgezet in chrysant, 5 tot 10 stuks per m2. Dat gebeurt in de tweede week na het planten, gelijk met de eerste inzet van A. Montdorensis. Het bijvoerdieet Powerfood Plus is voor beide biologische bestrijders geschikt. De kosten aan biologische bestrijders per m2 verdubbelen ongeveer door de Orius en Powerfood Plus toe te voegen aan de roofmijten. Maar dat is volgens Van Doorn zeker te overzien in probleemsituaties met trips, waarbij je veel chemisch moet ingrijpen en resistentie aan de orde is. En de nieuwe roofwants draagt bij aan solide systeem voor geïntegreerde bestrijding. Aandachtspunt blijft de gevoeligheid van Orius voor meerdere chemische middelen; hij is gevoeliger dan roofmijten.

Populatie roofwantsen bouwt snel op

De nieuwe stam van Orius laevigatus komt van oorsprong uit een gebied waar minder stuifmeel voorhanden is, waardoor deze zich kan voortplanten in teelten zonder stuifmeel. Dat maakt hem volgen Van Doorn extra nuttig in jonge chrysantengewassen die nog niet bloeien. De Spaanse leverancier AgroBío heeft samen met de universiteit van Cartagena veel energie gestoken in de selectie van deze stam. Agrobío heeft vervolgens geïnvesteerd in de formulering van het beste bijvoerdieet. „Door dat specifieke voedsel ging de opbouw van de Orius-populatie in chrysant veel sneller dan bij de ‘gewone’ Orius, zagen we in tellingen
Gerben Messelink, buitengewoon hoogleraar Biologische Bestrijding in de Glastuinbouw, beaamt dat het een kunst is om een populatie van Orius-roofwantsen in een gewas als chrysant op te bouwen. In lopende onderzoeken gebruikt hij de ‘gewone’ Orius laevigatus en andere roofwantsen, inclusief bijvoerproducten. Hij is benieuwd naar data die de meerwaarde van de nieuwe Orius aantoont. „Los daarvan is het een mooie ontwikkeling, want roofwantsen zijn een welkome aanvulling in de biologische bestrijding. Je heb soorten die snel in de bloemen duiken, maar ook soorten die vooral op het blad hun prooi zoeken.”

De nieuwe Orius en Powerfood Plus worden momenteel in meerdere sierteeltgewassen met grote tripsproblemen ingezet. Ook in paprikateelt is het systeem een verbetering, blijkt uit eerste ervaringen.

De nieuwe stam van Orius laevigatus is afgelopen maanden getest bij de chrysantenkwekerijen Sensation en De Waal in Tuil. Het systeem is nu gereed voor grootschalige introductie. (vlnr.: Kim de Waal, Conrad van Doorn (Royal Brinkman) en Aalbert Ekelmans (kw. Sensation)
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties