Samenwerking Royal Brinkman en ADI voor geautomatiseerd scouten

  Royal Brinkman en beeldspecialist ADI hebben hun samenwerking bekrachtigd voor het in de markt zetten van een nieuwe dataverzameltechniek. Centraal staat een camerasysteem, gemonteerd op de spuitboom. De data moet gaan bijdragen aan optimalisering van de geïntegreerde gewasbescherming.

  ADI is een startup in Delft die zich o.a. focust op cameratechnieken voor het in beeld brengen van gewassen in kassen. Samen met Royal Brinkman heeft ADI sinds september 2020 een pilot bij chrysantenkwekerij Retine in Tuil. Daar is samen met mechanisatiebedrijf MT Pullens een praktijkoplossing ontwikkeld voor het geautomatiseerd scouten.

  Geavanceerde cameratechniek


  Centraal bij deze innovatie staat geavanceerde cameratechniek die gemonteerd is op de Alumaster 2.0 spuitrobot. Momenteel hangen twee camera’s aan de robot die van bovenaf, continu tijdens het rijden, camerabeelden maken van het gewas. Er wordt nog gewerkt aan het optimaliseren van de beelden, maar het lukt al om op het chrysantenblad schade van trips (krasjes op het blad). mineergangen en andere afwijkingen te onderscheiden. „We kunnen ook afwijkingen in bloemen herkennen, maar je wilt tijdig ingrijpen in de teelt, dus let je vooral op afwijkingen op het blad van jonge gewassen”, geeft innovatiemanager Maartje Jung van Royal Brinkman aan.

  Modellen trainen


  De tweede stap is het verwerken van de verzamelde data. Modellen trainen, noemt Jung dat. „Daar zijn gespecialiseerde bedrijven heel kundig in.” Uiteindelijk moet het mogelijk worden om met de nieuwe techniek op plantniveau automatisch te scouten op ziekten en plagen. Daarbij hoort ook de integratie met MyScout, het online platform van Royal Brinkman voor visualisatie en dataverzameling van ziekten en plagen en advisering. Hier wordt de data direct vertaald naar de meest optimale gewasbeschermingsstrategie. „Via een samenwerking met TU Delft en startup Mapture werken we aan nog een andere dataverzameltechniek namelijk met drones. Automatisch data in de kas verzamelen en gebruiken om processen zoals gewasbescherming, bemesting en oogstprognose te verbeteren wordt steeds belangrijker.”

  Momenteel hangen er twee speciale camera’s (inzet) aan de spuitboom bij chrysantkwekerij Retine in Tuil. Dat is voldoende om de nieuwe scouttechniek te testen en optimaliseren. Verzamelde date verwerken in modellen is de volgende stap (foto: Royal Brinkman)
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties