Ook Rabobank pleit voor minister voor Voedsel en Landschap

Naast LTO Glaskracht Nederland is ook Rabobank een groot voorstander van een minister voor Voedsel en Landschap in Nederland. ,,De grote sector staat aan de top in de wereld”, zo zei Rien Nagel, lid van de raad van bestuur van Rabobank, vrijdag op een persbijeenkomst in Utrecht.

Nagel wijst in een door de NVLJ georganiseerde bijeenkomst op de exportwaarde van ruim 80 miljard euro die de landbouwsector voor Nederland genereert. Ook de voorname rol van Wageningen UR, als één van de belangrijkste agrarische universiteiten in de wereld, wordt door de bankier onderstreept. ,,De driehoek overheid, onderwijs en ondernemerschap blijft heel sterk. We exporteren sterk, ook in kennis. Daar waar op de wereld grootschalig wordt geboerd, kom je altijd Nederlanders tegen”, aldus Nagel.

Zo’n waardevol exportartikel verdient volgens Nagel een eigen minister. ,,Voedsel is hot, heel belangrijk. Kijk maar naar de huidige gezonsheidsrage. Daarvan profiteert de agrarische sector te weinig, dat kan echt een forse duw krijgen. Daar kan een boer en tuinder zelf ook een rol in spelen. Hij moet toch een visie hebben over water er in de consumentenmarkt gebeurd. Bijvoorbeeld door milieubewust te ondernemen en zijn erf altijd mooi en schoon te houden voor mensen en toeristen die daar langs komen. Die trots en visie moet er toch zijn.”

LTO Glaskracht Nederland is woensdag nog een handtekeningenactie gestart om te pleiten voor een eigen minister van Voedsel en Landschap. Voorzitter Nico van Ruiten geeft daarbij als motivatie dat zo’n minister ook moet zorgen voor een zo’n onbelemmerd mogelijke export. Nagel gaf vrijdag aan benieuwd te zijn of landen, zoals Donald Trump in de Verenigde Staten regelmatig afkondigt, werkelijk de eigen markt meer gaan beschermen. ,,Tot nu toe is het allemaal ketelmuziek geweest, als onderdeel van de politieke agenda. Of protectionisme daadwerkelijk doorzet, is nog maar de vraag.”