Optimalisatieproef met biologische waterzuivering

    Royal Brinkman onderzoekt komende weken of wormen de bacteriële afbraak van gewasbeschermingsmiddel kunnen verbeteren en versnellen. Hun proefproject wordt ondersteund door Stowa en gemeente Westland.

    Om te voldoen aan de zuiveringsplicht moet de reductie van gewasbeschermingsmiddelen in afvalwater 95% zijn. Wageningen University & Research heeft aangetoond dat je met gespecialiseerde bacteriën in grond of slib 80% afbraak kan bereiken. De hypothese in de proef van Royal Brinkman is: kunnen wormen die laatste 15% afbraak van gewasbeschermingsmiddelen mogelijk maken. Van wormen is namelijk bekend dat ze grond doorboren en omzetten, wat de kans op contact tussen bacterie en middel vergroot. Bovendien kunnen enzymen van wormen mogelijk de afbraak van gewasbeschermingsmiddelen versnellen.

     

    Twee bakken van een kuub
    De proefopstelling staat op de locatie van Royal Brinkman in ’s Gravenzande. Het zijn twee 1.000 liter plastic containers (IBC’s), gevuld met een mix van potgrond, stro en slib. In het slib moet de gewenste bacteriën zitten. Daarom verzamelde Royal Brinkman het in de praktijk, uit filterdoekresidu en bij een gemaal van Hoogheemraadschap Delfland. Onder de constructie staan 2 ‘lekbakken’ met zogenaamd standaardwater dat zeven veel toegepaste gewasbeschermingsmiddelen bevat. Dit water gebruikt Wageningen UR ook voor het testen van zuiveringsapparatuur. Een sproeiinstallatie zorgt ervoor dat het mengsel in de bakken nat blijft. Om het effect van wormen te kunnen beoordelen is er is een behandeling mét en eentje zónder het mengsel van de tijgerworm en de dauwworm.

    Het rondpompen van het water is week 42 gestart en duurt 45 dagen. Het lab Eurofins gaat regelmatig checken wat er in het substraat en het water gebeurt.

    De proefopstelling staat op de locatie van Royal Brinkman in ’s Gravenzande.

    Onderzoeksproject
    De techniek heet vermifiltratie en wordt in de agrarische sector al beperkt gebruikt om afvalwater te zuiveren via bakken met riet en dergelijke. Het onderzoeksproject Vegeta (VErmifiltratie om GEwasbeschermingsmiddelen in de Tuinbouw Af te breken) heeft december 2019 een financiële bijdrage vanuit het fonds ‘Stimuleringsbudget Emissiebeperking Glastuinbouw’ dat STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) beheert. Gemeente Westland gaf Royal Brinkman subsidie voor het kennisplatform WaterInnovator dat betrokken is bij dit project. De toeleverancier schakelde het externe expertisebureau Onderwaterboeren in voor het adviseren rondom het correct uitvoeren van de proef.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties