RFH-ledenraad verdeeld over handhaving milieuregistratie

Een krappe meerderheid (54%) van de ledenraad van Royal FloraHolland (RFH) staat achter het advies naar de directie betreffende handhaving milieuregistratie. 38% is tegen en 8% onthield zich van stemming. Wel is er brede steun voor de duurzame ambitie van Royal FloraHolland.

Wat voorzitter Marcel van Tol ook belangrijk vindt om te benadrukken, is dat er een belangrijk signaal is afgegeven naar leden en handel. Naar leden dat zorgen worden gedeeld omtrent verplichte milieuregistratie en -certificatie en naar handel dat alleen stappen van telers is te verwachten als ook van hen commitment komt. Over sanctionering is ook advies uitgebracht naar de directie, maar de ledenraad ziet het niet als haar rol daarover naar buiten te treden. Het definitieve besluit van de directie over allerlei aspecten rond verplichte milieuregistratie en -certificatie volgt in de week van 19 oktober.

Gefaseerd invoeren

Voor enkele kwekers is de verplichting tot digitale milieuregistratie en milieucertificering een uitdaging. De Ledenraad heeft hier veel signalen van leden over ontvangen. Om hen tegemoet te komen, wordt een gefaseerde handhaving geadviseerd, op basis van omzetgrootte. Voor het vaststellen van de omzet is 2019 het referentiejaar. Het voorstel luidt:

  • Start handhaving milieuregistratie per 1-1-2021 (milieucertificering per 1-1-2022): Nederlandse kwekers met omzet hoger dan €100.000 per jaar;
  • Start handhaving milieuregistratie per 1-7-2021 (milieucertificering per 1-7-2022): : Nederlandse kwekers met omzet tussen €50.000 en €100.000 per jaar + buitenlandse kwekers met omzet boven €50.000 per jaar + alle niet-kwekende aanvoerders;
  • Start handhaving milieuregistratie per 1-1-2022 (milieucertificering per 1-1-2023): Kwekers met omzet lager dan €50.000 per jaar.

Invoering in stappen geeft kleinere kwekers meer tijd om zich te oriënteren op de mogelijkheden voor digitale milieuregistratie en milieucertificering. Ook is er meer tijd om naar goedkopere, meer efficiënte oplossingen te zoeken voor de zeer kleine kwekers. Bovendien kunnen Royal FloraHolland en de certificerende instanties kwekers zo beter de helpende hand bieden.

Naast fasering wordt een stoppersregeling voorgesteld. Dit is een ontheffing van de verplichting voor leden die aangeven te stoppen met aanvoeren per 1/1/2023. Ook is voorzien in enkele bijzondere situaties.

Commitment van handel

Meerdere Ledenraadsleden zetten vraagtekens bij het commitment van de handel. Ook werden zorgen geuit over de invulling van de randvoorwaarden en of het beleid ons niet gaat tegenwerken. Anderen zien vooral belangrijke voordelen op lange termijn. In het advies aan de directie wordt benadrukt om het exacte moment van het starten met handhaven op milieucertificering mede te laten afhangen van de snelheid en mate waarin de handel zich committeert aan gecertificeerd duurzame inkoop op de marktplaats van Royal FloraHolland.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans
Hans
3 jaren geleden

jammer.
Floraholland gaat de betuttelende weg op. Heeft zich nu de Taak als handhaver tot zich genomen.
En is nu verantwoordelijk wat zijn leden doen. een paar leden kunnen het nu voor de rest verpesten.
want er is wel certificatie maar geen controle. een Wasse neus regeling Dus!! . Klinkt leuk als marketing in praatgroepjes van mensen die nog nooit zelf met de handen in de klei gezeten hebben.
Maar wie weet levert het artikel gebakken lucht wel geld op. dat komt vast niet bij de telers terecht.