Sierteelt goed vertegenwoordigd in finale Tuinbouw Ondernemersprijs

  De vier finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs (TOP) 2022 zijn bekend. Drie bedrijven komen uit de sierteeltbranche: Zentoo, Ovata en Niels Kreuk. De vierde is groentekweker Wijnen Square Crops. De winnaar wordt donderdag 21 april op de Floriade in Almere bekendgemaakt.

  Zentoo in Honselersdijk is een collectief van chrysantentelers die veel innovaties toepassen op het gebied van led-belichting, biologische gewasbescherming en data gedreven teelt. Ovata in Bleiswijk teelt succulenten met respect voor mens en natuur. Het familiebedrijf heeft een duidelijke visie voor nicheproducten. Niels Kreuk in Andijk is de laatste jaren getransformeerd tot een duurzaam en innovatief teeltbedrijf. De kwekerij brengt het watergebruik terug en innoveert in de bewaring van bollen. De vierde finalist Wijnen Square Crops in Grubbenvorst is een groentekwekerij waarvan ruim 80% van het energieverbruik fossielvrij en duurzaam is.

  Ondernemerschap in uitdagende tijden

  Dit jaar staat de tuinbouwsector voor grote uitdagingen door de hoge gasprijzen en het personeelstekort. Dat maakt het volgens TOP juist belangrijk om ondernemerschap en innovatie te waarderen. ‘Deze sector, die voor een groot gedeelte uit (oorspronkelijk) familiebedrijven bestaat, heeft vaker tegen hoge kliffen op moeten klimmen. Nuchter, oplossingsgericht en in staat om juist ook in uitdagende tijden te blijven ondernemen en op duurzame wijze gezond voedsel, bloemen en planten te kweken, dat is wat de Nederlandse tuinbouw relevant maakt. In de tuinbouw is innovatie de langstlopende traditie en dat willen we ook dit jaar weer laten zien.’

  Themaprijs Robotisering

  Nieuw is de themaprijs Robotisering en datagedreven tuinbouw, waarbij baanbrekende innovaties in de schijnwerpers worden gezet. Hiervoor zijn genomineerd Blue Radix (teeltstrategie op basis van data & kunstmatige intelligentie), Gearbox (geautomatiseerde kwaliteitscontrole met slimme camera’s), Plantalyzer/Royal Brinkman (optimale oogstprognose) en PATS Indoor Drones (autonome mechanische gewasbescherming met drones).

  Bron: Royal FloraHolland | Beeld: Tuinbouwondernemersprijs

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  gateio
  1 jaar geleden

  I have read your article carefully and I agree with you very much. So, do you allow me to do this? I want to share your article link to my website: gateio