Telers willen hogere minimumprijs voor de klok

De discussie over de collectieve minimumprijzen is sinds maart aangewakkerd. Bij een aantal FPC’s staat het onderwerp op de agenda. Deze telers zien graag dat FloraHolland de doordraaiprijs structureel omhoog zet.

In maart verhoogde Royal FloraHolland tijdelijk de collectieve minimumprijs bij een aantal productgroepen. Dit werd snel teruggedraaid door de veiling. Sommige telers vragen nu om een structurele verhoging. „We willen dat er opnieuw naar de doordraaiprijzen gekeken wordt, want zo’n situatie willen we niet voor een tweede keer meemaken”, zegt snijcymbidiumteler Peter Zwinkels.

Volgens hem zijn de huidige minimumprijzen niet realistisch. „Deze stammen uit de tijd dat cymbidium nog per bloem geveild werd. Wij veilen allang per tak en dan heb je met hele andere klokprijzen te maken. Maar de minimumprijzen zijn hier nooit op aangepast. Dat moet nodig gebeuren.”

Peter de Munck, voorzitter van de FPC snijhortensia, vindt de communicatie van de veiling over dit onderwerp niet helder. Hij snapt niet waarom een prijs van 7 cent wel mag en een minimumprijs van bijvoorbeeld een dubbeltje hoger niet. „Het gaat mij niet om die paar centen, want ook voor een iets hogere minimumprijs kan je een hortensia nooit telen. Het gaat mij erom dat er duidelijkheid komt.”

Benieuwd naar de mening van meer telers en wat mededingingsorganisatie ACM hierover zegt? Lees het vrijdag 18 september in het Vakblad voor de Bloemisterij. Het artikel is ook alvast hier te lezen.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties