Telers worden gecontroleerd op illegaal uitgangsmateriaal

Veredelaars van pot- en perkplanten, verenigd in Fleuroselect, zijn een nieuwe campagne begonnen tegen de illegale vermeerdering van wettelijk beschermde variëteiten. In het kader hiervan komen er steekproefsgewijze controles bij kwekers en is er een tiplijn ingesteld waar een verdachte activiteit is te melden.

Als onderdeel van deze campagne zal Royalty Administration International (RAI) kwekers bezoeken om te controleren of het aantal volgroeide planten overeenkomt met het aantal geleverde stekken. Elk jaar wordt een aantal willekeurig geselecteerde kwekers bezocht.

Het is in het belang van de gehele productie- en distributieketen dat er alleen planten op de markt komen waarvoor royalty’s betaald zijn, meent Karol Pawlak, voorzitter van Fleuroselect: „Veel stekmateriaal komt van variëteiten die wettelijk beschermd zijn door het kwekersrecht en waarover royalty’s betaald worden. Zonder deze royalty’s kunnen veredelaars de investeringen niet opbrengen voor de ontwikkeling van nieuwe variëteiten, met als gevolg dat er geen innovaties op de markt komen. Het is mogelijk om jonge planten te toppen en die stekjes te laten bewortelen, en zo extra planten te produceren. Dat is illegaal tenzij het met toestemming van de veredelaar/producent gebeurt en de royalty’s betaald worden.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties