Uitgangsmateriaal kruiden van Florensis voedselveilig

Florensis heeft als eerste het label MPS-Fruit & Vegetables Vita Certa behaald voor uitgangsmateriaal van kruiden. De vermeerderaar zocht garanties voor voedselveiligheid.

Florensis kan uitgangsmateriaal van kruiden met het label MPS-Fruit & Vegetables Vita Certa leveren omdat ze op alle thema’s de hoogste score behaalde. Dit label bestaat uit een betrouwbaarheidsindex, dagregistratie van gewasbeschermingsmiddelen in MPS-ABC en het controleren van deze registratie door middel van onafhankelijke monsternames. Bovendien is het GLOBAL G.A.P. certificaat vereist en behaald door Florensis.

Het is volgens Arjan van der Meer van MPS de afsluiting van een traject dat voor Florensis ruim een jaar duurde. Het hele proces van vermeerdering in Afrika tot opkweek van de stek in Nederland moet namelijk voldoen aan de eisen. Voordeel is dat de opkweek bij een groentekweker gebeurd die reeds jaren GLOBALG.A.P.-gecertificeerd is.

Het programma MPS-Fruit & Vegetables is ontwikkeld voor de groente- en fruitsector. Inmiddels hebben ook dertig telers van kruiden en plukgroenten dit certificaat behaald. Zeven van hen komen uit Sicilië en telen citrusboompjes. Veel telers maken hun eigen uitgangsmateriaal, onder andere vanuit gecertificeerd zaad.

Florensis levert een uitgebreid assortiment stek van kruiden aan telers. De markt groeit. Ze wilde de kwaliteit van het uitgangsmateriaal borgen op het gebied van wettelijk toegelaten middelen. Quality Assurance manager van Florensis Hans Goudswaard :„We moeten de voedselveiligheid garanderen voor consumenten en daarom waren we op zoek naar een certificaat dat hierop toeziet.”

Teler van groenten, fruit en kruiden die voor de bestrijding van ziekten en plagen uitsluitend middelen inzette die zijn toegestaan in ECO- en organische teelten komen in aanmerking voor het label ‘Vita Certa Natural Protected’ binnen het programma MPS-Fruit & Vegetables. Diverse groentebedrijven hebben dit label al behaald.