Van Geel genomineerd voor Agrarisch Ondernemer

Van Geel Chrysanten en Orchideeën Uit het Drentse Erica behoort tot de tien genomineerden voor de titel Agrarisch Ondernemer van het jaar 2019. Daarmee dingt er na afwezigheid van een jaar weer een sierteler mee naar deze prestigieuze prijs.

De meeste andere genomineerden zijn ondernemers uit een veehouderijsector. Een jury onder LTO-voorzitter Marc Calon kiest de winnaar uit. Die is 28 maart bekend.

Blije mensen
Toekomstbestendig, flexibel en werken met blije mensen. Het één kan niet zonder het ander, zegt Van Geel. Bij Van Geel Chrysanten en Orchideeën in het Drentse Erica gaat dat hand in hand met een duurzame bedrijfsvoering.

Bij Van Geel Chrysanten en Orchideeën houden ze van blije mensen. Niet alleen blij personeel, maar ook tevreden klanten. Zo lang dat het geval is, krijg je de revenuen later weer dubbel en dwars van terug, zegt Van Geel.

Een voorbeeld is dat zij in hun bedrijf ervoor kiezen om meer te investeren in mensen dan in mechanisatie en automatisering. Automatisering levert bij andere bedrijven efficiency op, maar geen flexibiliteit. „Wij leiden onze mensen op. Met hun specifieke kennis kunnen we snel schakelen en klanten optimaal bedienen. Zo vangen we pieken en dalen op in productie, snelheid van leveren, leveringen half fabricaat of eindproduct. Het levert tevreden klanten op.”

Tevreden klanten

Tevreden klanten krijgt het bedrijf ook door het leveren van kwalitatief goede bloemen en planten. Van Geel vertelt met trots dat zijn bedrijf de best houdbare orchideeën produceert onder de 44 leveranciers bij FloraHolland. Bij onafhankelijke houdbaarheidsproeven van deze organisatie blijkt dat de orchideeën van zijn bedrijf de minste knopuitval hebben. Dit geeft aan dat we een zeer goede stabiele kwaliteit maken over een langere periode. En nog trotser zijn we dat we dit hebben gehaald zonder toepassing van chemie en ethyleen-blokkers. We gebruiken al bijna twee jaar helemaal niets meer, tenzij de klant om ethyleenblokker vraagt. Dit gaat verder dan alle certificaten die we allemaal op ons product hebben.”

Goede combi

Van Geel denkt dat hij het bedrijf goed op de rails heeft staan. Zeven jaar geleden namen de twee ondernemers het bedrijf over van de vader van Martijn van Geel. Op dat moment teelde het bedrijf op 5 hectare chrysanten-snijbloemen en op 2,2 hectare orchideeën. Deze teelten passen goed bij elkaar wat betreft energie, hergebruik van water en risicospreiding.

Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot 10 hectare, waarvan de helft orchideeën. Bij de chrysanten werd geïnvesteerd in meer licht, hetgeen meer kwaliteit opleverde maar ook meer flexibiliteit. Daarnaast is een eigen stekafdeling opgericht waar de stekken wordt gestoken door mensen met een handicap of met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Bij de orchideeën werd geïnvesteerd in een dure nieuwe koeling. De financiering kwam rond, ondanks dat dit erg lastig was. “We zijn creatief en innovatief geweest om het voor elkaar te krijgen”, zegt Van Geel. „We zijn meer marktgericht gaan produceren door meer te produceren in de winter en minder in de zomer als de markt slecht is. Ook leveren we nu half fabricaat aan collega-kwekers in binnen- en buitenland.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties