‘Vandaag de dag kan niemand meer zonder importbloemen’

Na veel omzwervingen ben ik sinds een week terug met ons bedrijf op de veiling in ‘Nalek’. Ruim dertig jaar geleden begon ik op de importafdeling van wat toen nog Bloemen Veiling Holland heette. In die tijd was import nog een ondergeschoven kindje en stond Afrika in de belangstelling als importcontinent. Een aantal kwekers durfde de stap te zetten om daar te beginnen met een kwekerij. Heel veel anderen keken ernaar en kregen het Spaans benauwd van al die importbloemen.

Op de importafdeling hadden wij in die tijd een sigarengenootschap met de naam: De mistige toekomst. Kwekers stonden immers karren voor de klok om te gooien. Wij vroegen ons altijd af of de veiling helemaal zou stoppen met import. De Tele Flower Auction van Simon van den Burg kwam in die tijd als een duvel uit een doosje. Simon had het gat gezien wat de veiling openliet en ging volop importproducten veilen.

Wij hadden iedere vrijdag als area-managers Israël, Zuid-Amerika en Afrika een bijeenkomst om de week te bespreken onder het genot van een dikke sigaar. Deze meeting duurde niet veel langer dan de sigaar lang was. Door de enorme rookontwikkeling ging steevast het brandalarm af en kwam een beveiliger altijd even een kijkje nemen. Meestal bleef hij dan even zitten voor een kop koffie en wachtte tot wij de asbak geleegd hadden.

Vandaag de dag voert import voor een aantal producten de boventoon en kan niemand er meer zonder. Kwekerijen zijn gegroeid en zelfs Simon van der Burg is zijn eigen kwekerij begonnen en behoort tot de absolute top in zijn segment. Via zijn column bemoeit hij zich nog regelmatig met het beleid van de veiling. Hij praat altijd vanuit de praktijk en niet vanuit de theorie.

Het is natuurlijk een ideale positie om vanuit Kenia wat ballonnetjes op te laten over hoe het eigenlijk zou moeten. Een bestuurder van Royal FloraHolland moet overal rekening mee houden en altijd schipperen in zijn besluitvorming. Geloof mij maar: dan krijg je altijd van die uitkomsten waar niemand wat mee kan of die niet daadkrachtig zijn.

Wat niet veranderd is in al die tijd is het roken. Sigaretten uit het Oostblok zijn niet aan te slepen en liggen bij iedere verslaafde medewerker op de lip.

Feico Smit,

General manager Adi Logistics

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties