Warme weer nekt bloemenprijzen in juni

De prijzen voor snijbloemen lagen vorige maand bij Royal FloraHolland een stuk lager dan het jaar ervoor, ondanks een iets lagere aanvoer. Uitzonderingen waren hortensia en pluischrysant. Grote boosdoener? Het warme weer. Meer hierover in het Vakblad van deze week.

Het warme weer in bijna heel Europa zat de bloemenhandel in juni dwars. Het veroorzaakte een daling van de verkoop van bloemen en dat had invloed op de prijsvorming. De top 15 van bloemen scoorden bijna allemaal lagere prijzen dan in juni 2016. De middenprijs voor bloemen lag op 20 cent, dat is 11% minder dan vorig jaar.

Uitzonderingen waren hortensia en pluischrysant. Voor hortensia werd gemiddeld €1,11 betaald, dat was 5,4% meer dan vorig jaar. De aanvoer was lager. Van pluischrysant werd ook minder aangevoerd: -19,1%. De middenprijs kwam uit op 33 cent (+29,1%). De prijs van troschrysant bleef ondanks een lagere aanvoer met 18 cent gelijk aan vorig jaar.

Tuinplanten profiteren

Op de prijzen voor planten had het warme weer minder impact. De middenprijs lag op €1,63, dat is 1,6% lager dan in 2016. De omzet was iets hoger ondanks dat er van de top 15 iets minder stuks werden verkocht. Dit kwam ook doordat er een veildag minder was.

Tuinplanten profiteerden wel van het mooie weer. De middenprijs steeg met 6,3% naar €1,31. Nummer 1 hortensia daalde in prijs en dat had alles te maken met een bijna 50% hogere aanvoer.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties