Home Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Weerpaal uit de akkerbouw levert data voor buitenbloemen

Weerpaal uit de akkerbouw levert data voor buitenbloemen

0
Weerpaal uit de akkerbouw levert data voor buitenbloemen

Data worden steeds belangrijker voor telers. Dat geldt ook voor buitenteelten. Delphiniumteler Michel Nederpel heeft in zijn gewas een uitgebreide weerpaal gezet, die vaker wordt gebruikt in de akkerbouw. Met een app leest hij allerlei gegevens uit. Samen met Jan Paauw, adviseur bij toeleverancier GMN, vertelt hij over de voordelen van data verzamelen.

Bij data en metingen denk je niet meteen aan zomerbloemen. In de akkerbouw echter wordt al veel gebruik gemaakt van data. Kwekerij Delphi in Noordwijkerhout heeft vorig jaar een meetpaal aangeschaft die in het gewas staat. Het gaat om de FieldMate, die ook in de akkerbouw wordt gebruikt. De gegevens zijn af te lezen in een bijbehorende app.

„Tot vorig jaar hadden we alleen een windmeter en een thermometer op het dak van de schuur. Dat zegt echter weinig over de situatie in het gewas”, zegt Michel Nederpel, die samen met zijn vader Jan de kwekerij met 5,2 ha runt, waarvan de helft met delphinium en de helft met tagetes is beteeld. Jan Paauw, teeltadviseur bij tuinbouwtoeleverancier GMN, wees hem op de mogelijkheid van een uitgebreide weerpaal in het gewas. GMN is vooral in de buitenteelten actief.

Vorig artikel Een rondje over Nederlands grootste landbouwbeurs
Volgend artikel Versterken veilingklok: het gaat om hoge marges voor kwekers
Joef Sleegers is in 2006 in dienst gekomen bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Affiniteit met de tuinbouw kreeg hij door vakantiewerk in de glastuinbouw in de omgeving van Venlo. Met gymnasium B en een studie biologie op zak is hij een echte beta. Na zijn opleiding ging hij aan de slag bij Oogst, waar hij het vak van journalist in de praktijk leerde. Zijn hobby fotografie kan hij prima combineren met het schrijfwerk. Joef hecht veel waarde aan natuur en milieu. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties