College en Gouverneur Limburg treden af vanwege schandaal IKL

Het College van Gedeputeerde Staten van Limburg is vrijdag per direct afgetreden. Aanleiding is de integriteitskwestie rond de subsidiegelden aan IKL-Limburg, de organisatie die zich bezighoudt met natuur- en groenbeheer in de provincie. Volgens gedeputeerde Andy Dritty kan het college niet verder nu er geen vertrouwen meer is in het bestuur vanuit Provinciale Staten. Aansluitend heeft ook Gouverneur Theo Bovens zijn functie ter beschikking gesteld.

Vorige week stapten al twee CDA-gedeputeerden op, Ger Koopmans en Hubert Mackus, die direct verantwoordelijk waren voor het verstrekken van subsidie aan IKL. De natuurorganisatie kwam in opspraak nadat NRC publiceerde over directeur Herman Vrehen die tonnen subsidie en opdrachten doorspeelde aan zijn eigen bv’s.

Onderzoeken

Er lopen inmiddels meerdere onderzoeken naar de gang van zaken bij de provincie. IKL heeft zelf ook een extern onderzoek aangekondigd. De aangestelde onderzoekscommissie heeft echter de opdracht teruggegeven, nadat er vragen waren gerezen over de onafhankelijkheid van een van de commissieleden.

Tijdens het debat van vrijdagmiddag heeft Gouverneur Theo Bovens zijn functie ter beschikking gesteld. Bovens blijft aan tot een opvolger gevonden is, zo heeft hij telefonisch afgesproken met demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ollongren. De PVV-fractie diende eerder zowel tegen het college als tegen Bovens een motie van wantrouwen in. Bovens is tien jaar Gouverneur (Commissaris van de Koning) voor de Provincie Limburg.

Totaalbedrag €19 miljoen

Inmiddels blijkt uit stukken die woensdag zijn vrijgegeven dat de provincie Limburg sinds 2013 ruim €19 miljoen aan subsidies, opdrachten en andere bedragen verstrekte aan bedrijven en stichtingen van de inmiddels ontslagen IKL-directeur.

Het grootste bedrag, ruim €9 miljoen, ging naar IKL zelf. Ook ging er meer dan €6 miljoen naar Natuurrijk Limburg waar Vrehen in het bestuur zit. Verder gingen er enkele tonnen naar bedrijven waarbij Vrehen betrokken was, zoals uitzendbureau Werkbank, projectontwikkelaar Nexus en adviesbureau Imagro.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties