Deel subsidies duurzame Zuid-Hollandse bedrijventerreinen nog vrij

De provincie Zuid-Holland heeft twee subsidies voor duurzame bedrijventerreinen. Ondernemers en gemeenten kunnen daarmee investeren in groen en schone energie. Aanvragen kan nog tot eind december.

Met deze regelingen voor duurzamere bedrijventerreinen wil Zuid-Holland de CO2-uitstoot van 1990 halveren in 2030. Dit is een van de doelen van het Klimaatakkoord.

Nog 1% over

De subsidie verduurzaming bedrijventerreinen is bedoeld om bedrijventerreinen in Zuid-Holland meer biodivers of klimaatadaptief te maken. Maar ook voor duurzaam energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, en maatregelen om energie te besparen. Ondernemersgroepen en stichtingen krijgen hiervoor tot 40% vergoed. Gemeenten krijgen alleen subsidie voor vergroening.

Voor de subsidie voor klimaatvriendelijkere bedrijventerreinen is sinds begin dit jaar €2 miljoen vrijgemaakt. Een paar aanvragen zijn momenteel in behandeling. Daarna is nog €20.000 over, zegt Diederik Visser, woordvoerder van de provincie Zuid-Holland. Dat is dus 1% van het totaalbedrag.

Ondernemers en gemeenten in Zuid-Holland krijgen een deel vergoed van hun investeringen in vergroening en verduurzaming of onderzoek hiernaar. (Foto: Shutterstock)

Onderzoekssubsidie

De tweede regeling is de planvormingsubsidie bedrijventerreinen. Die is wat algemener en moet zorgen voor een hoge kwaliteit van deze plekken. Het is bedoeld voor onderzoek of een haalbaarheidsstudie naar vergroening, verduurzaming of energie besparen. Aanvragen voor deze subsidie kunnen worden ingediend door ondernemersgroepen op de terreinen en door gemeenten. Met een goedgekeurde aanvraag krijgen zij tot driekwart van het totaalbedrag vergoed.

Sinds maart 2021 is hiervoor €500.000 beschikbaar. Een paar aanvragen zijn nog niet afgerond. Maar als die geregeld zijn, blijft volgens Visser nog €150.000 over. Dat is 30%.

Tot december

Deze twee subsidieregelingen lopen nog tot eind december 2021. Volgend jaar worden de beschikbare bedragen gereset en dat betekent dus dat er weer meer geld vrijkomt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties