‘Koning moet teveel ontvangen subsidie terugbetalen’

  Koning Willem-Alexander moet de jarenlang ten onrechte ontvangen subsidie voor onderhoud van Kroondomein Het Loo terugbetalen. Dat eist Republiek (voorheen Republikeins Genootschap). De koning ontvangt voor onderhoud iedere vijf jaar €4,7 miljoen. Hieraan is echter de voorwaarde verbonden dat het landgoed minstens 358 dagen per jaar open is voor het publiek.

  Vorige week liet demissionair minister Schouten van LNV aan de Tweede Kamer weten dat de koning met ingang van 2022 alleen nog subsidie ontvangt op voorwaarde dat het Kroondomein minstens 358 dagen per jaar open is voor het publiek. Dit jaar wordt het landgoed, net als in voorgaande jaren, voor drie maanden gesloten met een beroep op ‘eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer’ van de koning.

  Terugstorten in gemeenschapskas

  Republiek eist nu dat de koning de miljoenen subsidie voor onderhoud, die de afgelopen jaren onterecht zijn ontvangen, terugstort in de gemeenschapskas. Ook zegt de groep, die voor afschaffing van de monarchie is, op 19 september een picknick te organiseren op het landgoed om de eisen kracht bij te zetten.

  De Faunabescherming verklaart het landgoed demonstratief voor geopend.

  De RVD bevestigde vorige week dat het Kroondomein dit jaar van 15 september tot en met 25 december gewoon weer op slot gaat. Dit leidde opnieuw tot veel kritiek vanuit politiek en natuurorganisaties.

  Zo hield De Faunabescherming dit weekend, samen met Partij voor de Dieren, een demonstratieve fietstocht. Hierbij werden op de toegangsborden van het Kroondomein flyers geplakt met de tekst ‘Wat ons betreft het hele jaar geopend’. De Faunabescherming heeft eerder al een gerechtelijke procedure aangespannen waarin de huidige subsidie (2016-2021) wordt betwist en terugvordering van de toegekende subsidie wordt geëist .

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties