Tuin en Landschap nieuws Guerrilla Gardeners winnaar VHG Groenprijs

Guerrilla Gardeners winnaar VHG Groenprijs

0

Guerrilla Gardeners heeft de VHG Groenprijs gewonnen. De prijs werd uitgereikt tijdens een bijeenkomst in het kader van Duurzame Dinsdag.

De VHG Groenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een initiatief dat mens en natuur bij elkaar brengt. Dit jaar waren de genomineerden Guerrilla Gardeners, Green City Watch en het Groene Loket.

VHG-directeur Egbert Roozen reikte tijdens de bijeenkomst in Den Haag de award uit aan Guerrilla Gardeners. Guerrilla Gardening is in de jaren ’70 begonnen in New York door een groep bewoners die de rommel en verpaupering in hun buurt zat was. Deze ‘Green Guerrilla’s’ begonnen een buurttuin op een stuk land waarvan niemand wist wie de eigenaar was. Vanuit dat initiatief is Guerrilla Gardening over de wereld uitgewaaid.

Niet stiekem

Guerrilla Gardeners wil bewoners in Nederland inspireren om zelf de schep op te pakken en hun eigen buurt te veranderen in een bloemenzee. „Het is tuinieren buiten je eigen tuin”, vertelt initiatiefneemster Cerian van Gestel. „Niet stiekem, vaak mag het van de gemeente. Iedereen die wil kan actief worden als Guerrilla Gardener.”

Via social media, mails en blogs is inmiddels contact ontstaan met enthousiastelingen in het hele land. „Met deze prijs kunnen we onze bekendheid een flinke impuls geven”, stelt mede-initiatiefneemster Mariëlle Stegeman. „We kunnen er bloemenzaadjes van kopen die we kunnen weggeven aan mensen die willen ‘guerrilla gardenen’.”

Boomspiegel

VHG-directeur Egbert Roozen is blij met alle drie de nominaties: „Het zijn stuk voor stuk projecten waar VHG iets mee kan. Het aardige van de Guerrilla Gardeners is dat het gaat om buurtinitiatieven waar iedereen aan mee kan doen. Dat kan iets heel kleins zijn zoals stokrozen zaaien, een boomspiegel beplanten of bollen planten. Daar zitten naar ons idee ‘haakjes’ om iets met bewoners te doen en de gemeente en daar ook de groenprofessional bij te betrekken. Dat gaan we samen uitwerken.”

Podium

Duurzame Dinsdag is een dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar