Tuin en Landschap nieuws Kijktip: hoe Amsterdamse regio verandert door mensenhanden

Kijktip: hoe Amsterdamse regio verandert door mensenhanden

0

MuseumTV heeft een documentaire gemaakt die laat zien hoe het Noord-Hollandse landschap door de eeuwen heen is veranderd door mensenhanden. Wat leert dit ons voor de grote opgaven van de 21e eeuw?

Marinke Steenhuis - veranderend landschap
Marinke Steenhuis presenteert de documentaire. Ze leest hier een gedicht voor van Joost van den Vondel die in de 17e eeuw de bedreiging van het Haarlemmermeer beschrijft als ‘Waterwolf’.

32 gemeenten
Turfwinning, drooglegging, het herwaarderen van waardeloze veenplassen als natuurgebied, het zijn slechts een paar voorbeelden van het menselijke ingrijpen die het landschap van Amsterdam en 32 omliggende gemeentes hebben vormgegeven.

Nieuwe verdienmodellen
In opdracht van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft MuseumTV een documentaire over dit veranderende landschap gemaakt: „Het is een uniek cultuurhistorisch gebied, met zeer uiteenlopende landschappen en sferen. Door de eeuwen heen hebben opeenvolgende innovaties en nieuwe economische verdienmodellen het landschap en de verhoudingen in deze regio gevormd.’’

Pionierswijk Almere
Architectuurhistoricus Marinke Steenhuis presenteert de documentaire. Zij schreef het zogenoemde Narratief over de MRA, waarop de documentaire is gebaseerd. Allerlei voorbeelden passeren de revue: Amsterdam en Waterland komen aan bod, natuurgebieden Ilperveld en Naardermeer, maar ook de pionierswijk Oosterwold bij Almere. De documentaire is te bekijken op www.museumtv.nl.

Miranda Vrolijk
Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

Reageer op dit artikel

avatar