Koning mag Kroondomein het Loo niet meer afsluiten

  Met ingang van 2022 mag koning Willem-Alexander Landgoed Kroondomein het Loo niet meer drie maanden afsluiten voor het publiek. In de voorwaarden voor de beheersubsidie staat dat het terrein 358 dagen per jaar moet worden opengesteld om voor de subsidie in aanmerking te komen. Demissionair minister van LNV Carola Schouten publiceerde de voorwaarden woensdag.

  De Tweede Kamer drong al langer aan op openstelling van het Kroondomein gedurende het hele jaar. Het natuurgebied is bezit van de Staat. De koning heeft het vruchtgebruik van het landgoed, dat wil zeggen dat hij er gebruik van kan maken. Jaarlijks ontvangt hij voor onderhoud en beheer een subsidie van zo’n €4,7 miljoen.

  Persoonlijke levenssfeer

  Dat de koning het Kroondomein drie maanden per jaar afsloot voor het publiek, was dan ook een doorn in het oog van diverse politieke partijen. Het kabinet hield echter vol dat dit was ’ter eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer’ van de koning. Volgens velen gebruikte de koninklijke familie het Kroondomein in deze periode om te jagen.

  In de nieuwe voorwaarden staan nog wel uitzonderingen op de regel dat het terrein 358 dagen per jaar open moet zijn. Ook de ‘eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer’ staat bij de uitzonderingen, maar hiervoor mag maximaal 1 hectare worden afgesloten. In totaal beslaat het Kroondomein een gebied van 6.700 hectare.

  Natuurbeheerplan 2022

  Volgens Schouten komen de voorwaarden inhoudelijk overeen met de voorwaarden van de provincie Gelderland. „Het natuurbeheerplan 2022 van de provincie Gelderland is de basis waarop de subsidiabele gebieden worden beoordeeld en de bedragen komen overeen met de provinciale Subsidie Natuur en Landschap,” aldus de brief die Schouten woensdag naar de tweede Kamer stuurde.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties