‘Na Klimaatakkoord moet er ook Stikstofakkoord komen’

Na het Klimaatakkoord moet er ook een Stikstofakkoord komen. Dat zei Tweede Kamerlid Arne Weverling (VVD) woensdagavond op de Vakbeurs Openbare Ruimte. Weverling was een van de sprekers tijdens een bijeenkomst rond het thema Natuurinclusieve stad.

Weverling stelde dat er een momentum is om Nederland te vergroenen. „We hebben al een Klimaatakkoord, er komt ook een Stikstofakkoord, dat kan niet anders.” Eind vorig jaar diende het VVD-Kamerlid een breed gesteunde motie in om meer groen aan te leggen in steden en dorpen.

Definitie
Volgens Weverling is het wel van belang dat er een definitie komt van wat we eigenlijk verstaan onder stedelijk groen. „De term stedelijk groen is niet gedefinieerd in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Er moet een kader voor zijn of een normering.”

VVD-Kamerlid Arne Weverling (rechts) in gesprek met dagvoorzitter Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel. (Foto: Ralph Mens)

Weverling noemde het belangrijk dat stikstof bovenaan de agenda staat. „Groen is nu vaak nog het kind van de rekening, het moet zichtbaarder zijn. Biodiversiteit moet terug naar een hoger niveau, dat hebben we de afgelopen decennia laten liggen.”

Floriade
Het Tweede Kamerlid kondigde ook aan dat hij volgende week tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) meer duidelijkheid wil vragen over een Rijksbijdrage voor de Floriade.

Bij de vorige editie in Venlo ondersteunde het ministerie van LNV de wereldtuinbouwtentoonstelling met één bedrag (€5 miljoen). Deze editie wordt de financiering over diverse ministeries en beleidsterreinen verdeeld, en gekoppeld aan innovatieve projecten. Hierdoor is het onduidelijk op hoeveel geld de Floriade kan rekenen vanuit de overheid.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties