Tuin en Landschap nieuws NMF en Zoontjens bij Green Deal Groene Daken

NMF en Zoontjens bij Green Deal Groene Daken

0

Tijdens de partnerbijeenkomst ‘Oogsten en zaaien’ op 28 maart ondertekenden twee nieuwe partners de ambities van de Green Deal Groene Daken. Zoontjens en de Natuur en Milieufederaties (NMF) verbinden zich aan de landelijke samenwerking die zich sterk maakt voor waardevol gebruik van het daklandschap in Nederland.

Met de twee nieuwe partners komt het aantal organisaties dat zich samen inzet voor betere en meer groene daken op veertig. Tijdens de partnerbijeenkomst ‘Oogsten en zaaien’, bij NIOO-KNAW in Wageningen, onderstreepten Zoontjens en de Natuur en Milieufederaties hun ambities met een handtekening.

Sterke coalitie

Voorzitter Green Deal Groene Daken en VHG-directeur Egbert Roozen: „We vormen samen een sterke en diverse coalitie, waarin partijen vanuit hun eigen deskundigheid en interesse bijdragen aan het realiseren van ons gemeenschappelijke doel. We willen meer groene daken in Nederland, die ook multifunctioneel zijn in gebruik. Voor klimaat, energie, biodiversiteit en gezondheid bijvoorbeeld. Het is fantastisch om te zien hoe we door deze unieke samenwerking in staat zijn een grote slag hierin te maken.”

Multifunctionele rol

Zoontjens verzorgt dakinrichting op alle soorten vlakke daken. Door extra functies aan het dak toe te voegen levert het meer waarde op. Paul Heerkens, directeur Zoontjens: „Daken zijn niet alleen noodzakelijk om gebouwen waterdicht te maken, maar kunnen een multifunctionele rol vervullen, zeker gezien de enorme hoeveelheid beschikbare vierkante meters. Er is ruimte voor energieopwekking, wateropvang, biodiversiteit en een groene leefomgeving in de vorm van terrassen en tuinen, waarin het aantrekkelijk is en blijft om te wonen, te werken en te recreëren.”

Maatschappelijke opgaven

De Natuur en Milieufederaties hebben ruim veertig jaar ervaring en kennis van natuur, milieu en duurzaamheid. De Natuur en Milieufederaties werken aan een gezond (leef)milieu, een gevarieerd landschap en veelsoortig natuur. Annie van de Pas, Netwerkdirecteur van de Natuur en Milieufederaties: „Door het dak groener in te richten, kunnen we maatschappelijke opgaven, zoals energietransitie, klimaatadaptatie, biodiversiteit en een gezonde leefomgeving aanpakken. Veel dakeigenaren kennen de mogelijkheden nog niet en daardoor blijft een groot potentieel onbenut. De Natuur en Milieufederaties willen bewoners, woningcorporaties en bedrijven hiervan bewust maken en ze stimuleren om met groene daken aan de slag te gaan.”

Ondertekening Green Deal Groene Daken met Kasper Spaan (adviseur en programmamanager Waternet), Jaap Dooper, Barbara Wolfs, directeur Paul Heerkens (Zoontjens), Jeannine van Bree (Natuur en Milieufederatie Utrecht), Egbert Roozen (directeur VHG). (Foto: Merlijn Michon Fotografie)

De nieuwe partners bouwen mee aan de overgang naar een nieuw landelijk platform, dat dit jaar van start gaat als Nationaal Daken Plan.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

Reageer op dit artikel

avatar