Nog geen consensus EU over gezamenlijke maatregelen coronavariant

  De EU-landen zijn het vandaag nog niet eens geworden over gezamenlijke maatregelen om de coronavariant die in het Verenigd Koninkrijk is opgedoken te bestrijden. Alleen een gezamenlijke aanpak van het vrachtverkeer van en naar het VK zit er misschien snel in, zegt een EU-bron op de website Europa-nu.

  Sinds de Britse regering alarm sloeg over de nieuwe, vermoedelijk zeer besmettelijke virusvariant, hebben tal van landen het verkeer tussen het VK en het Europese vasteland stilgelegd of ingeperkt. Nederland voorop. Frankrijk heeft het vrachtverkeer stilgelegd, terwijl Nederland dat juist niet wil.

  Lijst met mogelijke maatregelen

  De Europese Commissie maakt zo snel mogelijk een lijst van mogelijke maatregelen en stelt voor welke daarvan de lidstaten samen zouden moeten nemen. Dinsdag of woensdag komen de ambassadeurs van de EU-landen bijeen en dan kunnen ze zich daarover buigen.

  Vrachtvervoer moet doorgaan

  Meerdere lidstaten hebben onderstreept dat het vrachtvervoer moet doorgaan. Vrachtwagenchauffeurs zouden via de zogeheten green lanes, aangewezen routes zonder al te tijdrovende gezondheidsinspecties en andere belemmeringen, hun werk moeten kunnen blijven doen.

  Beroepsgoederenvervoer is door het ministerie van I&W als vitaal proces benoemd, waardoor vrachtwagenchauffeurs weer benoemd zijn tot cruciaal beroep.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties