Stinzenplanten staan centraal bij Slot Zuylen

Op 30 maart staan stinzenplanten centraal tijdens de Stinzendag op Slot Zuylen. Terwijl de bomen nog kaal zijn geven de vele sierplanten kleur aan de kasteeltuin. De tuingidsen van Slot Zuylen nemen de bezoekers mee en geven tekst en uitleg over de stinzenflora.

Stinzenplanten op Slot Zuylen
Ze bestaan in verschillende kleuren, grootte, van Hollandse bodem, of juist uit verre oorden: stinzenplanten. Het is een verzamelnaam voor een bijzondere groep voorjaarsbloemen en planten die al vanaf de 16e eeuw voornamelijk bij kastelen en buitenplaatsen werden geplant. Wat de Stinzenplanten extra bijzonder maakt zijn hun prachtige kleuren in een tijd waarin de meeste bomen en planten nog kaal zijn.

In de kasteeltuin van Slot Zuylen is een mooie mix van Midden- en Zuid-Europese stinzenplanten te zien. Planten als de Aronskelk, Daslook en de Voorjaarshelmbloem zijn afkomstig uit Nederland, terwijl onder andere de crocus en de bostulp uit Midden- en Zuid-Europa komen. Bij de verspreiding van deze exotische stinzenplanten hebben de kruistochten waarschijnlijk een rol gespeeld.

Speciale tuinrondleidingen
Tijdens de Stinzendag worden speciale tuinwandelingen georganiseerd door de tuingidsen van Slot Zuylen. De wandelingen starten om 11.30 en 13.00 uur. Reserveren kan via de website van Slot Zuylen.

Praktische informatie
Evenement: Stinzendag
Datum: 30 maart 2019
Aanvang: 11.30 en 13.00 uur
Prijzen Stinzenrondleidingen: Volwassenen € 6,50, kinderen € 3,50.
Reserveren: uitsluitend online
Adres: Slot Zuylen, Tournooiveld 1, 3611 AS Oud Zuilen
Toegankelijkheid: De tuin en het Museumcafé zijn toegankelijk voor rolstoelen, kinderwagens en rollators. Honden zijn niet toegestaan op het terrein.
Bereikbaarheid en parkeren: Er is gratis parkeergelegenheid bij het Slot voor zowel de auto als voor de fiets. Vanuit Utrecht en Maarssen is Slot Zuylen ook bereikbaar met bus 5. Uitstappen halte Oud Zuilen, dan ca. 10 minuten lopen.

Beeld Slot Zuylen

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties