Thuiswerken vergroot de behoefte aan groen

  Uit een onderzoek van Marjolein Bons is gebleken dat de woonwensen van huizenzoekers veranderden door de coronacrisis. Door het vele thuiswerken is er meer behoefte aan rust, groen, ruimte en privacy.

  Bons, student Architecture and the Built Environment aan de TU Delft heeft voor haar scriptie een onderzoek uitgevoerd bij Dura Vermeer. Ze heeft de veranderende woningbehoefte onderzocht gedurende de coronacrisis onder de noemer “A crisis that triggered change: How the Corona crisis impacted (aspiring) homeowner’ housing preferences”.

  Meer ruimte, meer groen

  Ten eerste kan uit het onderzoek worden geconcludeerd dat de behoefte aan meer ruimte rondom het huis flink is toegenomen. Het thuiswerken heeft ervoor gezorgd dat mensen de tuin en groen in de straat of in het park belangrijker zijn gaan vinden. Ten tweede vindt men het belangrijk om makkelijker in de natuur te komen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat tijdens de coronacrisis de voorzieningen in de stad niet direct gemist worden. Het blijkt juist dat mensen nu eerder bereid zijn om verder van de stad en van het werk af te gaan wonen.

  De verandering in woonwens deed zich echter niet overal gelijk voor. De coronacrisis heeft namelijk een groter effect op de woonwensen van mensen in de stad en op stellen met kinderen, al dan niet wonend in de stad.

  Door de coronacrisis hechten mensen steeds meer belang aan groen in hun nabije omgeving. Foto: Biodivers

  Blijvende verandering

  Met het naderende einde van de coronacrisis is ook aan de respondenten gevraagd of zij hun woonwens weer zouden aanpassen, mocht alles weer teruggaan naar voorheen. Het onderzoek toont aan dat dit niet het geval is. De respondenten verwachten dat zij ook in de toekomst thuis blijven werken.

  Woonwensenquête

  Het onderzoek van Bons is uitgevoerd aan de hand van een woonwensenenquête onder woningzoekenden. Zij stonden ingeschreven bij Nieuwbouw Nederland, een aanbodplatform voor nieuwbouwwoningen. De resultaten zijn gebaseerd op een steekproef van 1.458 respondenten. De respondenten waren verdeeld naar stedelijkheid en huishoudenssamenstelling, waarbij aan hen gevraagd is rekening te houden met hun financiële situatie.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties